Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, June 12, 2019

Atasi Kulit Kering Dengan Nivea

Assalamualaikum....

Masalah bertahun-tahun yang aku tanggung...masalah kulit kering...macam-macam losyen aku cuba...tapi hampa...sama je kesannya....

Sebenarnya aku tahu dah losyen satu ni elok untuk kulit kering sebab kakak dan adik aku pernah guna...tapi tak tahu kenapa aku tak terfikir nak cuba...

Makanya...macam otak di picit loceng...terus teringat produk ni dan terus beli...aku bali hat yang kecil je...nak try...so far dah enam hari aku guna....

Nak kata berkesan belum boleh lagi kot...tunggu seminggu ke sebulan ke...dapat pulak review adik aku untuk kulit bertanda2 pun boleh hilang...i'm so excited...

Nak tahu krim apa...???


Tangan aku lepas sapu krim nivea...


Tutup dia tak rapat...susah nak bawa masuk dalam hadbag...


Inilah rupanya...melekit sikitlah...bau pun tak jadi masalah pada aku...

>>> Semoga bermanfaat pada aku...✌

~ zura ~

Koleksi 2007

Assalamulaikum...

Wawiiii...lamanya menyepi...okey...setiap kali azam nak aktif berblog tiap kali tu juga lah mood ke dasar lautan dalam...

Nak cerita sikit...setelah beberapa kali terlepas plat nombor kenderaan 2007...akhirnya aku berjaya juga...kiki..

Kali ni jumpa sebelah kereta yang aku park kat Petronas Kuang...apa lagi lah kan...teruja terus...teringat zaman dulu aktif snap plat nombor 2007...

Lagi satu koleksi entry 2007


~ zura ~

Friday, December 28, 2018

Posting Permulaan Tahun 2018

Assalamualaikum....

Waaaaah...giler lama dah tak bercoret-coretan dalam blog ni...setahun sudah...bukanlah tak de cerita tapi kemalasan melampau tahap gaban...ini pun macam tak de idea pulak nak mengarang....okeylah...see u next time...kihkih...

~ zura ~

Thursday, June 22, 2017

Menu Ramadhan 24

Assalamualaikum....

Lambat bersiaran untuk menu Ramadhan 24....banyak jugak hidangannya...lauk kuih lagi....memang kenyanglah....


Ikan sardin masak cincuan pedas, popia pedas dan ikan sardin goreng...


Sayur buncis tempe su'un, ikan cencaru sambal cili api dengan kuih cili api....


Telur asin, sambal cili api kicap, kuih lopes dan keria....


Formasi 3x3...

~ zura ~

Tuesday, June 20, 2017

Produk Calit-Calit Cantik Dan Mesra Wuduk

Assalamulaikum....

Syukur walaupun sudah tidak bekerja...aku masih ada income lain....hasil dari income yang tidak seberapa dapatlah juga merasa pakai alat solek mesra wuduk dan krim calit-calit cantik.....

Nak tahu apa bendanya tu....jom baca lagi entry ni....hahaha...terasa poyo pulak....


Aku jatuh cinta dengan produk NURRAYSA....produk dia sederhana je....sekarang aku pakai DD glowing moist cake, pearl magic lipstick, perfect brow shaping dan uv cream....semua ni aku pakai time nak berjalan je....duduk rumah idoklah nak kenakan kat muka kan....aku tengah aim produk yang lain....mungkin mineral looser powder dan miracle eyeliner....hikhik....wishlist bulan Julai 2017....


Hah yang ni pulak produk calit calit cantik....hanya calit calit je....tindakan 12x teknologi nano boleh buat korang cantik asalkan konsisten dan cukup air 3 liter....oleh kerana promosi aku rembat sekali dua botol....sebotol hanya secoet je boleh tahan sebulan lebih....sapu pada nadi utama je....percaya ke tak percaya....banyak sudah testimoni berjaya....tujuan aku guna produk ni untuk sakit kaki aku dan nak tambah berat badan ke tahap ideal....selain glowing2 muka...

>>> Sesiapa nak cuba produk ni boleh bagitahu aku ye....

~ zura ~

Monday, June 19, 2017

Mai Le Buat Biskut Raya

Assalamualaikum....

Kita dah pun memasuki Ramadhan 24....sekejap je Ramadhan nak berakhir....pasti rindu bertandang lagi nanti....cerita semalam....baru start buat biskut....dapatlah empat jenis....

Sekarang ni dah tak macam dulu....dulu berbelas-belas jenis biskut....sekarang tak sampai sepuluh...faktor kenaikan harga barang kot....hikhik....empat jenis biskut kitaorang iaitu biskut coklat cip, mazola, gajus dan popia coklat nestum....

Kebiasaannya....dah hujung-hujung ni kerepek kekacang beli je....tak pernah pun buat sendiri....korang punya biskut dah buat bape jenis...???


Ni masa tengah menerap biskut gajus dengan mazola....


Tangan adik aku menggentil mazola....


Menunggu di bakar....macam projek besar nau sampai dua avon...


Dadih pun hado ko....hahaha...ni tempahan adik aku untuk di bawa ke bazar ramadhan.....


Popia yang baru di gulung....tak banyak pulak popia ni....

~ zura ~

Saturday, June 17, 2017

Multivitamin Untuk Anak

Assalamualaikum....

Setiap mak bapak mesti nak yang terbaik untuk anak-anak mereka kan....yang pasti kesihatan nombor satu....apa sahaja dikorbankan asalkan anak sihat dari segi wang ke, masa ke atau tenaga ke....

Macam tu juga dengan aku....beberapa minggu kebelakangan ni anak aku asyik batuk dan susah nak hilang...makan ubat klinik pun still tak reda 100% juga batuk dia...kita ni kalau boleh nak batuk tu hilang terus....

Masa pegi klinik kesihatan Sungai Buloh doktor cakap tonsil dia bengkak sikit dan ada kuman infection dan normal terjadi pada kanak-kanak sebaya dia....bila doktor cakap normal aku sedikit lega...masa ambil darah dia tak putus berdoa....

Alhamdulillah heart beat dia okey, paru2 dia okey....macam-macam solution juga aku buat untuk hilangkan batuk dia....sapu vick, bagi minum air suam, sapu wdec (women desire essential cream) tapi bersifat sementara je...

Lastly terfikir nak bagi dia makan vitamin masa tengah belek-belek katalog avon....dalam katalog tu ada jual vitamin kanak-kanak....so aku pergi kat Guardian...rupanya macam-macam jenis vitamin....

Ada yang vitamin c sahaja, ade yang multivitamin that mean ada macam-macam nutrisi lain, ada yang saccharin free, ada lysine lah...kalau tak de penerangan dari budak Guardian mahunya aku bantai beli...kikiki...

Aku beli vitamin yang boleh imun booster dan selera makan....vitamin aku beli ni free saccharin dan ada lysine....kalau ada saccharin...kanak-kanak yang ada diabetes tak boleh makan sebab saccharin ni pemanis yang tiada kalori...macam tulah penerangannya....

Lysine pulak adalah sejenis asam amino esensial penyusun protein yang tidak dapat diproduksioleh tubuh...salah satu kekurangan lysine pada kanak-kanak ialah kurang selera makan....sebab itu disarankan pengambilan supplement yang ada lysine....

Begitulah sedikit sebanyak tentang multivitamin yang aku beli untuk anak aku....bila dengar supplement boleh tambah selera makan....tanpa fikir panjang aku terus beli....ingat nak survey dulu harganya....

Anak aku ni memang kurang selera makan...badan pun cekeding je....memang payahlah nak suruh makan....tapi dah empat hari bagi dia makan vitamin nie syukur sesangat....dia dah mula minta "mak, nak nasi ngan kicap ngan telo"....

Seronok dengar dia minta nasi...tanpa berlengah masa aku terus capai kuali goreng telur hancur... Insha Allah, kalau sesuai dengan dia...aku akan maintain setiap bulan untuk dia...


Saya makan vitamin...


Multivitamin Champs
Price : RM35.90
Flavour : Orange
Quantity : 100 biji

~ zura ~