Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Friday, December 19, 2014

Ragam Anak

Assalamualaikum....

Tak tahu nak buat entry apa.....saja nak upload kehidupan anak tersayang dalam blog nie...."blog mak saya haruslah ada cerita saya..."...alhamdulillah anakandaku dah setahun sebulan esok....syukur sangat....

Macam² perangai dah mula dia tunjuk....dah pandai panggil 'abah' dengan jelas tapi jarang panggil 'mak'....jeles hokey...hehe...yang buat aku lagi jeles...dia pandai panggil 'aid' sepupu dia yang baru 2 bulan siap dengan irama bagai...huhuhuhu....

Dah pandai memanjat....jalan masih berpaut²....dah pandai merangkak sampai ke dapur cari aku....ish ish ish....macam manalah aku nak keje balik nie...sayangnya nak tinggalkan dia walaupun adik aku sendiri yang akan jaga dia nanti.....erm...



dah pandai duduk kat baby chair...senanglah mak nak makan....


suka dapat duduk kat car seat adik Aid...


sepupu dia Aid ngan Abe Daniel....semangatnya kalah anakku....nak mandikan pun dah tak larat....

~ zura ~

Konsisten Dan Sabar

Assalamualaikum....


Macam tak percaya je perubahan kat muka si cantik manis nie...memang berubah abis....macam bukan dia je...tapi apa nak dinafikan kalau itu yang tertulis...(chewaah..tertulis)...hikhik....

Hanya konsisten vit E dan C dapat hasil sebegini...konsisten dan sabar selama setahun...memang nekad betul dia nak berubah cantik...dapat cantik...sihat dalaman lagi....bonus sungguh....

Mesti bulan nie dia borong vit E & C banyak²...sebab harga pun lebih jimat...dapat free sebotol kalau beli 6 botol atau beli 2 botol less 5%...

Kalau korang nak borong dua vitamin nie pun boleh...amat² digalakkan sebab memang MENJIMATKAN....jangan tunggu tahun depan sebab promotion sampai 31 Dec 2014....

Zura 
Sg buloh
0122217442

~ zura ~

Sunday, December 14, 2014

Biar Miskin Asbab Membayar Hutang

Assalamualaikum....

Rasa terbeban dengan hutang rumah, hutang pinjaman bank, hutang kad kredit, hutang belajar....dalam islam ada penyelesaiannya...Insha Allah....mari kita amalkan semoga beroleh manfaatnya....


akibat gaya hidup yang melampau...inilah jadinya...kesan dari perbelanjaan yang melampaui pendapatan diri....jerat leher sendiri....gadai diri dan keluarga....
 

berbelanjalah secara berhemah dan ikut kemampuan diri....sabar adalah penting dalam menangani kehendak diri....saving bulanan dapat atasi kita dari berhutang yang teruk...


Sabda Rasulullah yang ada benarnya bagi mereka² yang prihatin membayar hutang...jangan main² dengan hutang....sebab hutang kita tak tido lena...


ada manusia yang tak sanggup miskin sebab membayar hutang sedangkan membayar hutang itu adalah amal jariah...membayar hutang kita dapat kurangkan beban si pemberi hutang...


kata TIDAK pada hutang....


taknak ke jadi macam nie...freedom...free from debt....dapat pergi melancong, simpan duit untuk anak², membantu yang memerlukan....sebab kebanyakan manusia bila susah dia lagi susah nak menderma sebab takut miskin...itu pandangan yang salah ye....bersedekah tidak menjadikan kita miskin...itu janji Allah....

Di bawah nie ada beberapa ayat yang boleh kita amalkan....Insha Allah...Allah sentiasa bersama orang yang meminta denganNya dengan sabar dan tawaduk....mari kita amalkan...





" Ya Allah, yang meleraikan dukacita, Yang melapangkan kekusutan, Yang menyahut seruan orang yang susah, Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang di dunia dan akhirat, Engkau mengasihi aku, maka rahmatilah aku dengan suatu rahmat yang mencukupi untukku berbanding rahmat yang ada pada selainMu. "


~ zura ~

Thursday, December 11, 2014

Year End Sale Shaklee

Assalamualaikum.....

Year End Sale....atau Jualan Hujung Tahun....orang perempuan suka dengar YES nie....lagi² kalau beg, kasut, baju, alat make-up, perabot.....jangan terkejut...shaklee pun pandai buat YES jugak tau...

Kecantikan berganda pasti memikat terutama sekali orang perempuan yang mahukan kecantikan dalaman dan luaran....banyak manfaat tiga item yang tengah promosi nie...asal vitamin atau kolagen je mesti dalam kepala CANTIK....kikiki....

Jom baca manfaat tiga item berhantu nie....


11 MANFAAT SUSTAINED RELEASED VITAMIN C

√ Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.

√ Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran.

√ Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.

√ Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.

√ Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.

√ Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.

√ Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.

√ Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.

√ Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.

√ Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.

√ Merawat jangkitan saluran kencing.
Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

10 MANFAAT VITAMIN E

√ Menjadikan anda tampak lebih muda, melindungi kulit daripada sinaran UV, kedutan dan jeragat  dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas serta pencemaran alam sekitar.

√ Melindungi paru-paru dari pencemaran udara.

√ Meningkatkan imuniti tubuh badan dengan menguatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.

√ Meningkatkan libido ( menghangatkan semula hubungan suami isteri)

√ Anti oksidan.

√ Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
√ Melegakan kesakitan arthritis dan inflamasi sendi.

√ Mengurangkan risiko kanser prostat bagi lelaki.

√ Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).

√ Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.

√ Menyelesaikan masalah kelesuan.

√ Mengurangkan risiko parut yang besar.

√ Merendahkan kadar kolesterol.

√ Membantu mencegah kanser.

√ Merendahkan risiko katarak.

√ Sesuai utk semua golongan usia : remaja, ibu menyusu,semasa berpantang,suami isteri, warga emas.

7 MANFAAT COLLAGEN POWDER SHAKLEE 

√ ANTI PENUAAN
Mengurangkan Liang-Liang Pori, Kedutan Dan Garis-Garis Halus.

√ MENGHIDRATKAN
Melembabkan Kulit, Kulit Rasa Kering Dan Kulit Kelupas

√ MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT
Meningkatkan Keanjalan, Menegangkan Kulit, Melembutkan Kulit

√ MELICINKAN
Meningkatkan Kelicinan Kulit Serta Melembutkan

√ MENYUBUR
Menggalakkan Kuku Yang Kuat, Rambut Yang Tebal Dan Bersinar

√ MENCERAH
Mengurangkan Pigmentasi, Jeragat Dan Meratakan Tona Warna Kulit

√ MENEGANG
Membantu Menegang Dan Menganjalkan Payudara.

>>>apalagi...rugi tau tak grab peluang nie...klau baju beg kasut boleh beli beratus²...tak kan untuk kesihatan sendiri tak boleh kan....hehehe

Zura
Sg Buloh
0122217442

~ zura ~

Friday, December 5, 2014

Kad Simanja Tawas Dalam Genggaman

Assalamualaikum....

Semalam aku pergi ambil kad simanja Tawas lepas dapat tahu permohonan aku lulus...kalau dulu pihak Yawas send by post...kali nie kita kena walk in ambil...

Aku tak pernah tahu kat mana pun pejabat Yawas nie....berpandukan alamat aku ajak bapak aku redah....memula tue macam dah give up...tapi semangat nak ambil aku teruskan...akhirnya sampai jua....

Hanya berpandukan signboard I-City...pastu tak jumpa jugak barulah aku decide tanya ada sorang kakak nie...dia berniaga tepi jalan...hilangkan malu terus bertanya...karang sesat jalan lagi....

Rupanya memang kitaorang dah masuk jalan yang kakak tue tunjuk tapi sebab construction so ingatkan jalan tue tutup....okey tak pe...usaha tangga kejayaan....rupanya jalan tue boleh lalu...hikhik...

Jumpa juga Yawas....dalam kawasan I-City....pejabatnya atas KFC...sampai pejabat nasib tak ramai...adalah dalam 3 orang yang nak ambil kad simanja Tawas...urusan pun sekejap je...Alhamdulillah sumenya selesai dan dipermudahkan....

Alamat Yawas :
Pusat Pendaftaran (Projek Tawas),
Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS),
Syarikat Pengurusan Projek TAWAS,
A1-11-2 &A1-11-3, Jalan Multjmedia 7/AH,
Park City/I-City, 40000 Shah Alam,
Selangor.
☎ 03-5521 8740/5521 8741
�� 03-5521 8742/5521 8743


dari sisi...


kerani yang bertugas...."bang senyum sikit bang..."...muka ketat je kat kaunter....


"saya dah pun jadi ahli Tawas...."kad pun comel je....


nie bon...tunggu umur 18 tahun baru boleh claim....tahun 2031...ntah ada lagi usia aku ke tidak....


dengan tak sengaja....terlajak sampai ke toll Sg Rasah...kebetulan PLUS buat promosi kad free TnG...hanya bayar RM5 sahaja untuk top up...memang teringin nak ada kad TnG tapi tak da kepentingan sangat pun...tak sangka pulak boleh dapat dengan hanya percuma...Ya Allah rezki Mu yang tak kusangka²....syukur....

~ zura ~

Tuesday, December 2, 2014

Promosi Vitamin Gila

Assalamualaikum....

Selamat datang Disember...cepatkan masa berlalu....umur pun akan menginjak dewasa....tanpa sedar...kita pun tak pasti apa yang berubah dalam kehidupan kita sehingga ke hari ini....

Okeylah...bukan itu yang aku nak ceritakan sebenarnya...bukannya masuk tahun baru pun....bulan je berganti tapi tahun tetap sama....ini kisah benar....disember...tragedi disember...ooohhhh myyy....

Shaklee buat gila....promosi dua item hot...dua item penting untuk cantik...dua vitamin berhantu...vitamin C dan vitamin E....tak gila tue...lately nie kan shaklee suka buat promosi berkembar....

Sangat berbaloi beli pada bulan promosi nie....untuk kulit cantik...sila buat perbandingan dua vitamin jenama shaklee dengan jenama lain di pasaran....sangat berbaloi beli....tahan lama....so tak delah kena top up tiap² bulan....


promosi beli 6 free 1 atau beli 2 less 5%....

Penerangan vitamin :

Vitamin C
• 180 biji
• Tahan sehingga 3-6 bulan
• Harga terendah RM92.50

Vitamin E
• 120 biji
• Tahan 4 bulan
• Harga RM149.00

Zura
Sg Buloh
012227442


~ zura ~

Friday, November 28, 2014

Apa Itu Jangkitan Kulat

Assalamualaikum.....


jom cegah sebelum melarat....


kebiasaannya kulat membiak dia celahan jari...so jaga bebaik tang tue....

Athlete’s Foot ataupun istilah saintifik nya dikenali sebagai Tinea Pedis yang akan berlaku pada setiap orang sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Ia kerap berlaku pada lelaki dewasa ataupun remaja. 

Namun sesetengah mak kita selalu kat dapur kan. Dapur kadang-kadang macam lembap lantai berkemungkinan mudah dijangkiti kutu air. 

Athlete’s Foot atau bahasa pasar nya dikenali kutu air atau kutu makan air iaitu terdapat jangkitan kulat pada kaki. Kulat yang terdapat pada kaki adalah kulat hidup yang akan tumbuh dan membiak pada semua manusia.  

Takrifan Kutu Air

Kutu air ini berlaku disebabkan berlaku lembapan, peluh, dan kekurangan pengaliran udara pada kaki.

Punca-Punca Kutu Air

Kulat ini suka membiak pada tempat yang lembap dan basah. Tabiat yang tidak mengeringkan kaki dengan baik selepas mandi, kasut ataupun sarung kaki yang ketat sangat serta iklim negara panas menjadi punca pembiakan kulat.

Kutu air pada kaki ini tidak berjangkit dengan orang lain malah ia bukan keturunan pun.

Gejala Kutu Air Fizikal

Rupanya berbeza mengikut individu. Ada yang mengalami pengelupasan pada dua jari terakhir kaki, merekah dan berkuping. Ada juga kemerahan, keruping dan melecet pada tapak kaki ataupun sepanjang tepi kaki.

Kadang-kadang boleh menyebabkan gatal pada kulit dab boleh sampai pada jari kaki. ini akan menyukarkan rawatan. Perlu diingat pada ruam kaki adalah penyakit kutu air yea. Sebelum merawat better jumpa dengan doktor dulu.  

Pencegahan Kutu Air

�� Basuh kaki bersih-bersih setiap hari.
�� Keringkan kaki dengan sempurna terutamnya di bahagian celah-celah jari
�� Elakkan pakai kasut. Dicadangkan pakai sandle dalam cuaca panas
�� Pakai sarung kaki jenis kain kapas dan tukar dengan kerap sarung kaki jika dalam keadaan lembap. Elakkan pakai sarung kaki yang diperbuat daripada bahan sintetik.
�� Amalkan berkaki ayam salam rumah
�� Cuba serbuk anti kulat dalam kasut anda pada waktu siang.

Rawatan dengan Shaklee

�� Herbal Blend boleh disapukan pada waktu malam. Boleh disapukan sehingga kering pada permukaan kulit. Selain itu, HCB boleh merawat tumit kaki merekah.

�� Alfalfa Shaklee yang mengandungi kaya dengan mineral bertindak sebagai anti kulat bagi melawan jangkitan. Alfalfa bertindak untuk memperbaiki keadaan kulit disebabkan kurap dan ulat air dengan berkesan.

�� Garlic Shaklee mengandungi bahan semulajadi untuk melawan fungus dan kulat. Bertindak sebagai antibodi secara semulajadi  untuk meningkatkan sistem imun dalam badan dan menghalang penyakit seperti kulat dan kuman.

Zura
Sg Buloh
0122217442

~ zura ~