Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Friday, August 8, 2014

Wanita Yang Berbau

Assalamualaikum...

Masalah nie memang masalah dalamita...datang tak mengira waktu....ada sesetengah tue kena semasa hamil...memang tak selesa...jom kita selami masalah dalaman wanita nie....

Apa Itu Keputihan?

Keputihan atau lelehan lendir yang keluar dari faraj ada pelbagai sifatnya dan berbeza di antara seorang wanita dengan yang lain.  Keputihan biasanya berwarna jernih atau kelabu keputihan. Lazimnya, jika keputihan tiada berubah warna kekuningan atau kehijauan bermakna tiada jangkitan.

Sama juga jika keputihan bersifat berlendir dan tidak berbeku seperti basi atau berubah berbau hanyir, atau terdapat radang dan kegatalan pada faraj menandakan jangkitan.

Punca Keputihan Terjadi

√    Keputihan atau lendir faraj berubah akibat perubahan hormon, perubahan mental, jangkitan, ubatan, penyakit dalaman. Wanita mempunyai kitaran haid yang dipengaruhi oleh hormon.
√    Keputihan akan bertambah cair ketika ovulasi dan bertambah likat ketika hampir haid.
√    Wanita yang dalam keadaan terangsang seksualnya juga boleh menambahkan lagi keputihan yang dialaminya.
√    Keadaan stres mental juga boleh mengakibatkan perubahan hormon dan mengakibatkan keputihan berlebihan.
√   Begitu juga dengan penyakit dalaman seperti penyakit kencing manis, tiroid juga mengakibat ketidakseimbangan hormon dan cenderung kepada penyakit.
√    Penyakit yang paling biasa menyebabkan perubahan lendiran faraj adalah jangkitan seksual seperti Bacterial vaginosis, Candida vaginitis, Trichomonas vaginitis, Gonorea, Chlamydia atau herpes.
√    Setiap satu jangkitan mempunyai sifat lendiran dan bauan tertentu. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan bahawa keputihan itu adalah cuma lendiran faraj biasa dan bukannya disebabkan oleh jangkitan.


Selain dirawat dengan petua tradisional, keputihan juga boleh dirawat melalui pengambilan makanan tambahan seperti Set Keputihan di bawah ni...!  Iyalah, ada sesetengah orang lebih selesa rawatan jenis makan2 ni.. tak nak yg cuci2 dan sebagainya kan... kira alternatif lain lah ni selain cara tradisional...

Bagaimana kedua-dua suplemen Shaklee ni bertindak?

GLA Complex
••••••••••••••••••

√    Mengeluarkan virus, meningkatkan stamina
√    Menstabilkan hormon dengan mengawal selia estrogen dan testosteron
√    Meningkatkan sistem imun tubuh
√    Mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, kurap, tinea, memperbaiki bintik penuaan
√    Meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, arthritis
√    Menghalang komplikasi diabetes dengan merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua.  Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.


Alfalfa Complex
•••••••••••••••••••••

√    Mencuci hati, darah dan usus - Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.
√    Melawan alahan - Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air dengan berkesan.
√    Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut - Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

Boleh dikatakan keputihan nie satu penyakit jugak...

Zura
Sg buloh
0122217442



~ zura ~


Tuesday, August 5, 2014

Perhatian Para Suami Dan Isteri

Assalamualaikum...

Gla selain sinonim dengan jerawat, muka glowing2...ia juga sinonim dengan kesuburan. Jadi aku nak share cara pemakanan set kan yg ada gla complex..

Cara makan set kesuburan shaklee

Set kesuburan Shaklee untuk si suami :

Zinc Complex - Zat yang sangat penting dalam pembentukan hormon testosteron. Beri tenaga dalam pembentukan sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Berperanan dalam pembentukan genetik DNA.

Vita-E Complex - Suburkan sel-sel & organ reproduksi lelaki. Melancarkan sel darah.
Cara makan set subur untuk suami :  zinc 1 biji sehari sebelum makan. Perut kosong lagi memudahkan penyerapan zinc dalam badan & vita-E 1 biji setiap hari.

Set kesuburan untuk si isteri :

Alfalfa - Sangat baik untuk wanita dimana bantu kurangkan masalah keputihan , haid tidak teratur, senggugut, sakit pinggang ketika datang bulan. Bertindak seperti kacip fatimah. 

GLA Complex - Bantu stabilkan hormon & untuk mudahkan perlekatan ovum & sperma. 

Cara makan set subur untuk isteri, Alfalfa 3-5 biji sehari.

Bagi period teratur, cara makan GLA ambil mulai hari pertama period hingga hari ke 13.  Hari ke-14 berhenti ambil GLA dan tunggu sehingga hamil/period yang seterusnya. Kalau masih period, mula ambil GLA semula (hari 1-13 period sahaja).Telan sebiji selepas lunch & sebiji lagi selepas dinner. 

Bagi period tak teratur, cara makan GLA ambil sebiji selang 8 jam setiap hari sehingga period teratur (biasanya 2-3 bulan lepas amalkan GLA, period akan teratur). Bila period dah teratur, ikut cara atas. Selepas 14 hari, boleh buat upt. Kalau positif, stop makan. Kalau negatif, sambung makan pada next period. 

So apalagi para isteri yang belum puyai anak...ayuh cepat berubah untuk dapatkan zuriat...inshaa Allah...dengan izinNya...hidup kita akan berubah.

Zura
Sg buloh
0122217442



~ zura~


~ zura ~

Saturday, August 2, 2014

Atasi Jerawat Dengan Gla Complex

Assalamualaikum....

Ogos dah menjengah...promotion kali nie...GLA COMPLEX....mengujakan bila shaklee buat promotion macam nie sebab semua supplement dia punyai fungsi terbaik....Info bawah nie dapat merungkai apa kelebihan GLA COMPLEX nie...

♕GLA COMPLEX ✿

♛APA ITU GLA?

~Merupakan kombinasi minyak borage yg mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vit e
~Berfungsi ala2 evening primrose oil (EPO)

#GLA-membantu bdn utk bina prostaglandin (hormon yg bantu stabilkan proses bdn cth peredaran yg sihat & perlindungan dinding arteri)
#MINYAK BORAGE-2X GLA berbanding EPO & mudah diserap oleh bdn
#MINYAK BUNGA MATAHARI-salah 1 sumber asid lemak omega6
#VIT E-bantu utk lindung dinding arteri & sokong sistem imunisasi dgn cara seimbangkan integriti sel.

KEBAIKAN GLA :

Bantu kawal atur kitaran haid
♠Meningkatkan kesuburan
♠Melegakan PMS
♠Membantu tangani menopause
♠Menguatkan kuku & rambut
♠Membantu tangani eczema
♠Jadikan kulit sihat & berseri
♠Melegakan simptom arthritis
♠Kuatkan dinding arteri
♠Kuatkan imuniti badan.
♠Perlahankan proses penuaan
♠Kawal kencing manis
♠Kawal kolestrol
♠Bagus utk saraf
♠Kurangkan 'blood clot' yg sebabkan serangan jantung

SIAPA YG PERLUKAN GLA :
Lelaki dan wanita yg:-
→punyai masalah jerawat
→masalah menstrual
→menopause syndrome
→ada darah tinggi
→kencing manis
→kulit kepala berkerak,berkuping dan bersisik

CARA PENGAMBILAN..
♠◆♠2biji sehari selepas makan.

Zura
Sg buloh
0122217442



~ zura ~

Thursday, July 31, 2014

Kolesterol Di Hari Raya

Assalamualaikum.....

Kolesterol boleh mengakibatkan bermacam-macam penyakit...dan yang paling ditakuti boleh mengancam nyawa...orang kurus pun boleh punyai kolesterol...so beware...

PHYTOCOL-ST berfungsi menurunkan kolestrol secara semulajadi. KOLESTROL yang tinggi akan menyebabkan saluran darah tersumbat.

Apakah Kolesterol Tinggi

Kolesterol adalah bermaksud sejenis sterol yang muncul dalam aliran darah sebagai lemak. Apabila molekul hidrogen dan oksigen mula bergabung bersama-sama, mereka menjadi satu lemak yang dipanggil lipid. Jika tidak dirawat , lipid ini boleh menyebabkan beberapa penyakit yang serius dan mengancam nyawa manusia.

Tahukah anda kolestrol tinggi akan menyebabkan:
√ Serangan jantung
√ Angin ahmar/ Strok
√ Penyakit hati
√ Ketidaksuburan


PHYTOCOL-ST mengandungi fitosterol berasal dari minyak tumbuhan yang boleh membantu halang penyerapan kolestrol.

Antara kelebihan nya :
• Memperbaiki fungsi imun (sel imun T).
• Seimbangkan tindakbalas imun.
• Prostat yang membengkak boleh kurang.
• Boleh membantu pesakit-pesakit diabetes.


Kenapa Bahaya Kolestrol dalam badan?

Kolestrol baik sebenarnya telah terhasil dalam badan kita secara semulajadi. Namun, dengan pengambilan makanan yang mempunyai kadar kolestrol yang tinggi, ia akan menghasilkan Kolestrol jahat dan kolestrol jahat ini lah yang akan menjadikan kadar kolestrol dalam badan kita berlebihan dan boleh menyumbatkan salur darah dalam badan kita.

Kolesterol merupakan molekul sejenis lemak dalam aliran darah. Dalam kadar normal atau kurang dari dari 200 mg/dl. Ada dua jenis kolesterol, yakni low-density lipoprotein (LDL) yang dikenal sebagai kolesterol jahat. LDL berfungsi mengalirkan kolesterol ke seluruh tubuh. Kelebihan LDL menyebabkan penumpukan lemak di dinding arteri. 

Sementara itu jenis lemak lain adalah high density lipoprotein (HDL), yang memiliki fungsi berlawanan dengan LDL. Terdapat tiga jenis utama kepadatan lipoprotein dan ada termasuk kepadatan rendah (LDL ) yang sering menjadi punca utama penyakit koronari jantung, ketumpatan tinggi ( HDL) , dan ketumpatan perantaraan ( IDL ). Ujian kolesterol mudah boleh mengetahui yang kepadatan anda mengalami .

Apabila kolesterol tidak dikawal, akhirnya dia akan menjadi plak di dinding arteri manusia . Jika tidak dirawat, mengancam nyawa masalah kesihatan yang boleh menjadi isu. Berikut adakah tanda-tanda kolesterol tinggi jika tidak dirawat segera ;
• Masalah Pernafasan
• Sakit dada
• Pening
• Denyutan jantung yang tidak tetap
• Loya dan muntah-muntah
• Kebimbangan melampau
• Heartburn atau ketidakhadaman yang kerap
• Berpeluh dingin


Gaya hidup yang sihat bukan sahaja dapat membantu untuk merawat kolesterol tinggi, tetapi ia juga boleh membantu untuk mencegah pembentukan berbahaya plak dalam arteri.
• Senaman yang kerap
• Elakkan makanan yang tinggi lemak tepu
• Had pengambilan alkohol
• Berhenti merokok
• Diet yang sihat yang kaya dengan bijirin penuh, dan serat semula jadi
• 6-8 jam tidur satu malam
• Mengambil PHYTOCOL Shaklee


Nyah kolesterol jahat dalam badan...

Zura
Sg buloh
0122217442






~ zura ~

Wednesday, July 30, 2014

Ucapan Mohor Besar

Assalamualaikum....

Aku ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR BATIN

Dari

Zura Mizan Hanim

✌✌✌✌✌✌✌


~ zura ~

Sunday, July 27, 2014

Testimoni Meletop

Assalamualaikum....

Esok  kita dah nak raya...kejap je Ramadhan meninggalkan kita....harap dapatlah kita ketemui Ramadhan tahun hadapan....semoga Ramadhan ini kita beroleh seribu keberkatan ilahi....

Dah nak raya nie...mesti kita nak nampak berseri2....yelah kan...time rayalah orang pandang kita...hahaha...jangan pandang lama2...bahaya...isteri pandang suami, suami pandang isteri, anak2 pandang mak ayah boleh...digalakkan...

Nak cantik nak slim nak sehat...mesti kita ambil supplement....kalau tidak betul pengambilannya...pasti hasilnya mengecewakan...sebab itu kita kena cek betul2 supplement yang hendak di ambil....

Sebenarnya aku hendak tunjukkan beberapa testimoni berkesan hasil dari pengambilan supplement yang betul dan halal...selain pengambilan yang konsisten....

Zura
Sg buloh
0122217442


~ zura ~

Friday, July 25, 2014

Jangan Buat Macam Ini

Assalamualaikum.....

Dalam kita menyambut hari raya pada 1Syawal....jangan lupa pada yang kekurang dari segala segi....sebagai orang islam sebaiknye kita mengingati yang kekurangan....

Okey...sebenarnya...dalam kita berhari raya...ada beberapa benda yang kita sering lakukan dan ianya jelas salah...mungkin dalam tidak sedar kita terleka kita buat semua tue....

>>>Jom kita ubah cara kita berhari raya...


~ zura ~