Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, June 22, 2017

Menu Ramadhan 24

Assalamualaikum....

Lambat bersiaran untuk menu Ramadhan 24....banyak jugak hidangannya...lauk kuih lagi....memang kenyanglah....


Ikan sardin masak cincuan pedas, popia pedas dan ikan sardin goreng...


Sayur buncis tempe su'un, ikan cencaru sambal cili api dengan kuih cili api....


Telur asin, sambal cili api kicap, kuih lopes dan keria....


Formasi 3x3...

~ zura ~

Tuesday, June 20, 2017

Produk Calit-Calit Cantik Dan Mesra Wuduk

Assalamulaikum....

Syukur walaupun sudah tidak bekerja...aku masih ada income lain....hasil dari income yang tidak seberapa dapatlah juga merasa pakai alat solek mesra wuduk dan krim calit-calit cantik.....

Nak tahu apa bendanya tu....jom baca lagi entry ni....hahaha...terasa poyo pulak....


Aku jatuh cinta dengan produk NURRAYSA....produk dia sederhana je....sekarang aku pakai DD glowing moist cake, pearl magic lipstick, perfect brow shaping dan uv cream....semua ni aku pakai time nak berjalan je....duduk rumah idoklah nak kenakan kat muka kan....aku tengah aim produk yang lain....mungkin mineral looser powder dan miracle eyeliner....hikhik....wishlist bulan Julai 2017....


Hah yang ni pulak produk calit calit cantik....hanya calit calit je....tindakan 12x teknologi nano boleh buat korang cantik asalkan konsisten dan cukup air 3 liter....oleh kerana promosi aku rembat sekali dua botol....sebotol hanya secoet je boleh tahan sebulan lebih....sapu pada nadi utama je....percaya ke tak percaya....banyak sudah testimoni berjaya....tujuan aku guna produk ni untuk sakit kaki aku dan nak tambah berat badan ke tahap ideal....selain glowing2 muka...

>>> Sesiapa nak cuba produk ni boleh bagitahu aku ye....

~ zura ~

Monday, June 19, 2017

Mai Le Buat Biskut Raya

Assalamualaikum....

Kita dah pun memasuki Ramadhan 24....sekejap je Ramadhan nak berakhir....pasti rindu bertandang lagi nanti....cerita semalam....baru start buat biskut....dapatlah empat jenis....

Sekarang ni dah tak macam dulu....dulu berbelas-belas jenis biskut....sekarang tak sampai sepuluh...faktor kenaikan harga barang kot....hikhik....empat jenis biskut kitaorang iaitu biskut coklat cip, mazola, gajus dan popia coklat nestum....

Kebiasaannya....dah hujung-hujung ni kerepek kekacang beli je....tak pernah pun buat sendiri....korang punya biskut dah buat bape jenis...???


Ni masa tengah menerap biskut gajus dengan mazola....


Tangan adik aku menggentil mazola....


Menunggu di bakar....macam projek besar nau sampai dua avon...


Dadih pun hado ko....hahaha...ni tempahan adik aku untuk di bawa ke bazar ramadhan.....


Popia yang baru di gulung....tak banyak pulak popia ni....

~ zura ~

Saturday, June 17, 2017

Multivitamin Untuk Anak

Assalamualaikum....

Setiap mak bapak mesti nak yang terbaik untuk anak-anak mereka kan....yang pasti kesihatan nombor satu....apa sahaja dikorbankan asalkan anak sihat dari segi wang ke, masa ke atau tenaga ke....

Macam tu juga dengan aku....beberapa minggu kebelakangan ni anak aku asyik batuk dan susah nak hilang...makan ubat klinik pun still tak reda 100% juga batuk dia...kita ni kalau boleh nak batuk tu hilang terus....

Masa pegi klinik kesihatan Sungai Buloh doktor cakap tonsil dia bengkak sikit dan ada kuman infection dan normal terjadi pada kanak-kanak sebaya dia....bila doktor cakap normal aku sedikit lega...masa ambil darah dia tak putus berdoa....

Alhamdulillah heart beat dia okey, paru2 dia okey....macam-macam solution juga aku buat untuk hilangkan batuk dia....sapu vick, bagi minum air suam, sapu wdec (women desire essential cream) tapi bersifat sementara je...

Lastly terfikir nak bagi dia makan vitamin masa tengah belek-belek katalog avon....dalam katalog tu ada jual vitamin kanak-kanak....so aku pergi kat Guardian...rupanya macam-macam jenis vitamin....

Ada yang vitamin c sahaja, ade yang multivitamin that mean ada macam-macam nutrisi lain, ada yang saccharin free, ada lysine lah...kalau tak de penerangan dari budak Guardian mahunya aku bantai beli...kikiki...

Aku beli vitamin yang boleh imun booster dan selera makan....vitamin aku beli ni free saccharin dan ada lysine....kalau ada saccharin...kanak-kanak yang ada diabetes tak boleh makan sebab saccharin ni pemanis yang tiada kalori...macam tulah penerangannya....

Lysine pulak adalah sejenis asam amino esensial penyusun protein yang tidak dapat diproduksioleh tubuh...salah satu kekurangan lysine pada kanak-kanak ialah kurang selera makan....sebab itu disarankan pengambilan supplement yang ada lysine....

Begitulah sedikit sebanyak tentang multivitamin yang aku beli untuk anak aku....bila dengar supplement boleh tambah selera makan....tanpa fikir panjang aku terus beli....ingat nak survey dulu harganya....

Anak aku ni memang kurang selera makan...badan pun cekeding je....memang payahlah nak suruh makan....tapi dah empat hari bagi dia makan vitamin nie syukur sesangat....dia dah mula minta "mak, nak nasi ngan kicap ngan telo"....

Seronok dengar dia minta nasi...tanpa berlengah masa aku terus capai kuali goreng telur hancur... Insha Allah, kalau sesuai dengan dia...aku akan maintain setiap bulan untuk dia...


Saya makan vitamin...


Multivitamin Champs
Price : RM35.90
Flavour : Orange
Quantity : 100 biji

~ zura ~

Thursday, June 15, 2017

Bella Frutta Produk Kesihatan Dan Kecantikan

Assalamualaikum....


Dah pun sampai barang aku....barang apa ya....hah pada sesiapa yang masih tidak tahu apa yang aku amalkan untuk tampil bertenaga....mai aku perkenalkan pada korang....kiranya nie entry eklusiflah gamaknya.....

BELLA FRUTTA....produk kesihatan yang di asaskan oleh kawan kolej aku di bawah naungan syarikat Beautopia....masih tak pernah dengar...???yelah...produk ni baru je lagi di pasaran....baru setahun jagung....

Sebagai kawan memang aku suka bagi support pada bisnes kengkawan.....selain tu aku sendiri pun sudah mencuba tau....lepas bersalin aku menghadapi masalah angin dalam badan....alhamdulillah...lepas consume BF angin dah pergi...

Kalau dulu minum kafien mesti malam mula lah sesak nafas....perut rasa sebu....lah ni masalah tu sudah pun selesai....thumb up untuk Bella Frutta...banyak lagilah manfaat lain yang korang boleh rasa sebab ramuannya memang superb....

Jom aku cerita pasal khasiat lain, ramuan dia, kuantiti dia....kiranya peribadi dia lah....biar jelas pada korang....

Khasiat :
🍓 Meningkatkan prestasi seksual
🍓Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
🍓 Menjaga aset lelaki & wanita
🍓 Anti Penuaan
🍓 Melembapkan & menganjalkan kulit
🍓Menegangkan & menganjalkan payudara
🍓 Meningkatkan Stamina (energy booster)
🍓Mengetatkan dan Memberikan bau harum kepada miss V
🍓Mengecutkan rahim dan lagi 1001 kebaikan jika ANDA konsisten menggunakannya

Ramuan :
Water, sugar, strawberry, white yam, green tea, dates, serapat, kacip fatimah, manjakani

Siapa yang boleh makan :
🍓Perempuan
🍓Lelaki
🍓Ibu berpantang 
🍓Ibu hamil dan dalan perancangan untuk hamil DILARANG KERAS
🍓Perempuan period

Kuantiti :
🍓15g x 30 sachet

Harga :
🍓RM138/sekotak

Cara makan :
🍓1 sachet pagi sebelum makan, 1 sachet malam sebelum tido untuk seminggu...selepas tu 1 sachet setiap hari

Keluaran :
🍓Beautopia


Parcel yang di post semalam.....efisien pak posto...


Nie lah kotaknya....kotak dia sedikit hancus....almaklumlah...dah banyak-banyak tak terjaga...

Sesiapa nak rasa BELLA FRUTTA bagitahu aku ye...

👉Whatsapp : 0122217442
👉DM : FB - Zue Tahir @ Email - z2007_jc@yahoo.com.my
👉Instagram : zuetahir2007

~ zura ~

Menu Ramadhan 19

Assalamualaikum....

Hah nak tunjuk menu Ramadhan ke 19 pulak...kihkih....manalah tahu korang tak de idea nak masak apa kan....so bila terjah blog aku dapat ilham....hehehe....padahal blog aku nie dah lama tak ada tetamu...tuan rumah pun balik kampung... 😄😄😄

Pukul 0630 baru beli bahan....rushing sungguh aku memasak....pukul 0715 siap sepenuhnya dengan terhidang atas alas di lantai....makan kat lantai je...makan ramai-ramai....meriah...

Jom tengok apa menunya ya....


Nama masakan nie ikan kerisi masak kicap pedas....kenapa pedas...???sebab letak cili blend ngan 2 tangkau cili api merah....


Taugeh goreng....taugeh nie kalau nak sedap....lepas masukkan taugeh...gaul-gaul sikit pastue tutup api....jangan bagi lecur sangat....


Nie pulak ayam golek sahur....sebab ayam nie ada masa makan sahur pagi semalan....


Tempe goreng cicah mayo....

>>> Salam Ramadhan semua....grablah sepuluh malam terakhir nie...

~ zura ~

Wednesday, June 14, 2017

Anak Jagaanku Si Debab

Assalamualaikum....

Sejak aku berhenti kerja dari Syarikat Jasa A.S Sdn Bhd.....aku jadi baby sitter....tapi bukan ambil anak jiran atau kengkawan untuk dijaga....aku jadi baby sitter hanya untuk anak-anak buah sahaja....

Lagi pun siapa yang tak mahu menolong adik beradik sendiri kan....kalau dengan anak buah sendiri kita 'bebas' menjaga....apa-apa hal pun kita adik beradik....nak marah pun tak de rasa serba salah sangat....

Kalau jaga anak jiran ke....anak kengkawan ke....banyak serba salahnya.....silap sikit dah tarik muka....baik jaga anak buah sendiri....kalau masa memula berhenti aku jaga dua orang....abang kepada budak debab bawah ni.....

Tapi bila abang dia yang sulung dah nak sekolah....adik aku Yan pulak yang jaga....aku pulak jaga yang kecik debab ni....kita orang jaga siap bawak tido sebab mak dia kerja shift dan duduk asrama.....almaklumlah perkahwinan jarak jauh di pantai timur....

Sekarang ni umur budak debab nie nak cecah sebelas bulan pada 25 jun ni....tak sangka aku berkongsi bulan birthday dengan dia....hehe....oleh kerana setiap malam tidur sama....sampaikan anak aku Hanim pun dah rasa macam adik dia sendiri...bergumpal sakan....

Buat pertama kalinya aku promot anak jagaan aku dalam blog aku....hikhik....


Main sergah-sergah dengan kakak....."hai nama saya Farish"....


Baru belajar duduk....selonggok je nengoknya....

~ zura ~

Tuesday, June 13, 2017

Shopping Baju Raya Di TUCZ

Assalamualaikum....

Semalam lepas berbuka aku dengan suami pergi beli baju raya anak....sebenarnya masa aku beli baju raya aku sebelum puasa aku dah aim baju untuk dia....tapi memandangkan nak tunggu pulus bapak dia aku hold lah dulu....

So semalam....aku pun ajak suami aku pergi beli sebab takut jugak kalau habis stok ataupun tiada saiz....Alhamdulillah...stok masih ada dan saiz pun masih ada....syukur masih ada rezeki untuk belikan dia baju....pergi survey kedai lain macam tak berkenan pulak....

Actually baju raya aku pun beli kat kedai yang sama.....pandang terus berkenan....sudah dua kali raya aku beli baju raya kat situ....memang berkenan design dia....harga pun secantik designnya....kiki...ala sekali setahun je....

Masa aku survey baju anak aku tu harga dia hampir cecah ratus....semalam pergi dah kurang....maybe nak raya kan so adalah diskaunnya....dah settle part baju (nak kena tambah baju lagi untuk jalan)....round cari kasut pulak....

Sebelum-sebelum ni raya asyik pakai kasut yang open je...kali ni aku pilih kasut bertutup....walaupun aku yang pilih tapi aku tetap juga tanya kehendak dia...nasiblah dia pun suka kasut pilihan aku tu....beli kat Yebeng je...cari kat Popular tak berkenan....

Aku ni punya perangai....kalau dah berkenan terus beli sebab if aku datang kali kedua, kebarangkali untuk aku catch up benda tu akan menipis....itu pun baju dia hampir-hampir juga aku nk cancel....hahaha...tak senonoh betul....nasib ade rezeki dia nak pakai raya...ceh...

Lepas beli kasut dia terus pergi KFC...perut dah lapar sebab buka kuih je kat rumah...memang dah plan nak makan luar kan....asyiklah KFC kan....sebelum husband tanya ada je idea nak makan mana...bila dia tanya nak makan mana...terus blank....padahal wishlist jalan-jalan cari makan aku banyak...kihkih....

Okeylah jom tengok gambo...buat entry tak de gambar ibarat ko buat karangan' Aku Sebatang Pen'...hihihi...


Dapat snap sale je...tak sempat nak terjah pung....The Store tengah buat sale raya....


Image kedai TUCZ....ni ehsan google...butik pilihan aku untuk beli baju raya....


Yang best beli baju kat sini dapat reuseable bag macam ni....smart je aku tengok...so far dah kumpul 3 pcs...


Mai minum dulu....


Hidangan aku...signature box...masa ni burger tak sampai lagi....husband aku makan dinner plate...minta nasi, nasi pulak habis....


Anak kesayangan dengan permainan masak-masak....

~ zura ~

Sunday, June 11, 2017

Menu Ramadhan 15

Assalamualaikum....

Ramadhan ke 15 baru update pasal menu buka puasa....hikhik....sebab lauknya menyelerakan....bukan maksudnya sebeljm-sebelum ni tak menyelerakan tapi saja je nak post Ramadhan ke 15....

Ramadhan ke 15 ni kita orang berbuka secara besar-besaran sebab ramai yang balik rumah mak bapak aku....nasi pun masak 4 gayung 1/2...bukan pot kecik tau...tapi tin sardin tu...

Jom tengok menu kali ni....


Menu 15.Ramadhan
Kobis masak lemak putih
Ikan kembung masak asam pedas
Ikan cencaru goreng
Rendang daging tujuh hari yang lalu...hikhik.....tipu je...


Menyelerakan....air anggur...

~ zura ~

Saturday, June 10, 2017

Spinner

Assalamualaikum....

Makin beredar zaman makin macam-macam benda yang jadi trend....pakaianlah, tudunglah, kasutlah, beglah....dan yang agak baru...jenis permainan budak zaman sekarang....spinner....

Spinner tu bukan boleh main sepak-sepak atau baling-baling....just ko pusing kan kat tangan je...mungkin cara macam tu dapat hilangkan stres akibat turun naik minyak....ada baik dan ada buruknya....

Ada sekolah yang melarang murid-murid bawak mainan ni....tak tahulah apa sebab musababnya....ada macam-macam jenia material dia...ada yang berat tu dari besi, kalau yang ringan tu dari plastik je....

Teringat adik ipar aku cakap....spinner tu dari spare part motor je....hahaha....entahlah iye ke tidak....orang lelaki lagi tahu kan...


Ni anak buah aku punya....yang merah tu dari besi...berat...yang biru tu dari plastik....


Cara bermain...


Kalau nak jenjalan mainlah cara begini....pertama kali nampak budak perempuan main benda ni....

~ zura ~

Thursday, June 8, 2017

Model Rumah

Assalamualaikum....

Dulu masa kecik-kecik teringin nak main permainan rumah ni....bila sudah ada anak belikan untuk anak....kita tumpang sekaki main sekali....hehehe....kalau dapat yang besar lagilah tak tentu arah main...aku memang suke tengok model rumah....suka susun-susun perabot....





~ zura ~

Monday, June 5, 2017

Dalam Tidak Perasan

Assalamualaikum....

Firstly nak wish salam Ramadhan pada readers semua...sekejap dah seminggu kita berpuasa...pasti best ibu-ibu yang tengah melatih anak berpuasa....mesti macam-macam kerenah kan....yang pasti mesti comel....hehehe....

Sebenarnya macam ada tak ada je idea nak menulis tapi nak menulis juga....kata minat menuliskan...so kita bantailah tuliskan....janji blog nie berisi....hehehe...

Aku nak menulis pasal mulut....hahaha...kenapa dengan mulut....kerana mulut badan binasa...mulut juga satu doa....sebab tu kena berhati-hati bila bercakap....


Image dari google...

Kekadang kita ni tak perasan tau dengan apa yang kita katakan....bila sudah terjadi baru kita perasan....kekadang mulut kita nie tak ada insuran....suka bercakap main ikut sedap je....

Aku bagi contoh diri sendirilah ye....tak payah bagi contoh orang lain....blog kita contoh kita....hehe....aku akui mulut aku pun tak ada insuran juga...kekadang bercakap main redah je....lagi-lagi dalam keadaan marah....

Janganlah sesekali kita mengungkap kata-kata yang tak elok lagi-lagi dengan anak sendiri....sebab mulut ibu dimakbulkan Allah s.w.t....jaga percakapan kita...istifar banyak-banyak ye....

Jangan lah kita mengungkap pada anak kita....antaranya...

👉 "Kau ni MENYUSAHKAN mak lah"
👉 "Adui janganlah sebuk kat sini...RIMAS mak"
👉 "Jangan nak SERABUTKAN kepala mak"

Hah perasan tak...???kita mesti pernah ungkap ayat-ayat macam ni kan....bila terlalu mengungkap benda yang di ungkap akan benar terjadi....maka Allah pun mengambil anak kita....

Bila anak kita sudah tiada makanya tiadalah orang yang menyusahkan hidup kita, serabutkan kepala kita, merimaskan kita....inilah yang membuatkan penyesalan dalam hati kita....

Maka didiklah hati kita, pertuturan kita....terus istiqomah....tingkatkan kesabaran kita....aamiin Ya Rabbal Alamin....

~ zura ~