Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, July 18, 2012

Idea Yang Tidak Bijak

Assalamualaikum....


Handset Nokia 3310...handset yang high quality...orang cakap kegunaan untuk baling anjing....anjing jugak yang terlibat....

Fuuuuuuuhhh...lamanye tak update...alhamdulillah blog nie masih bernyawa tanpa bantuan hayat....the real breath...pagi tadi dengar radio tentang cadangan untuk membenarkan murid membawa handphone ke sekolah....

Apa pandangan korang tentang cadangan nie....pada aku ini idea yang kurang baguslah...banyak tak baik dari yang baik.....inilah perbezaan zaman sekarang dengan zaman dulu...terlalu banyak perbezaan tapi haruslah ingat akan kesannya....

Masa zaman aku sekolah aku akuilah, memang penggunaan telefon bimbit nie tak meluas sangat....almaklumlah kecanggihan masa tue tak macam sekarang...sekarang nie aku rasa nak tengok aktiviti orang sebalik dinding pun boleh....cangih ke tak canggih tue...

Kalau aku balik sekolah lambat, terkedek² lintas seberang jalan nak cari public phone...itu pun belum tentu elok...sebab vandalism lagi berkembang dari teknologi masa tue...nak call rumah nie...terkial² tekan nombor....dapat hafal nombor rumah pun dah syukur....

Tapi budak sekarang tak payah lalui semua tue...kuarkan handphone dari beg terus masuk phonebook dan tekan call....senangkan...bukan iri hati tapi aku rasa bagus jugak bila pelajar sekolah ada handphone nie....senang nak call rumah untuk jemput balik...

Tapi yang aku rasa tak senang bila kegunaannya nanti akan dia salah guna kan....maklumlah...pelajar² sekarang lebih kuah dari sudu....tak di nafikan penggunaan handphone nie meluas....tapi meluas tue lah yang kena waspada....

Bayangkan lah...guru mengajar kar depan murid plak dok layan FB atau Twitter kat belakang...yang paling merisaukan kalau pelajar melayan gambar² blue kat belakang masa guru mengajar....sia² je guru nak bagi murid pandai tapi lain plak pandainya....

Aku takut kecanggihan akan merosakkan generasi akan datang....boleh menikmati kecanggihan tapi haruslah berpada² dengan penggunaannya....rasa nya pihak berwajib lebih arif akan masa yang boleh atau tak boleh untuk penggunaan teknologi nie...

~ zura ~

6 comments:

.: iEyLa :. said...

tak setuju!!!
banyak keburukan dr kebaikannye.. :)

~AmyLiana86~ said...

xpatut..kita yg keje ni pun kadang2 duk online je kat tepon..hehehe...

NahDaTuLIzaH said...

aku pun tak setuju..kalau handphone dibenarkan untuk bagi student senang nak berhubung dengan parents then sekolah kena sediakan public phone. Aku dulu takde handphone boleh je survive...

ieda said...

setuju ngan kata2 adik nahdatul tu .. hurmm apa2 pun kita tgk berjalan atau tidak sbb skrg nie banyak pro & kontra yg kerajaan kena selidiki ..

zh-ena said...

emmmmm jom jumpa kita borak panjang hehehehhehe

blogtilldrop said...

kenapalah menteri tu beridea macam tu...