Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Saturday, June 18, 2016

Ayam Sambal Bali

Assalamualaikum....

Pergh lama sungguh tak update cerita dalam nie...tahu-tahu dah Ramadhan ke 13...hampir separuh bulan kita berpuasa....raya pun semakin dekat...

Entry hari nie bukanlah berkisahkan biskut raya tapi menu buka puasa...banyak tengok orang dok buat sambal ayam bali...sedap ke...??susah sangat ke...???

So aku pun dok google lah menunya...memang macam-macam version...ada yang bubuh ini bubuh itu...aku macam biasalah...ambil bahan yang mudah....

Jom tengok resepi mudah yang aku dapat 

~1/2 ekor ayam (lumur serbuk kunyit dan garam)
~*2 biji bawang besar (sedang je saiznye sebenarnye)
~*3 ulas bawang putih
~*1 inci belacan
~*1 genggam cili kering
~6 batang serai
~6 tangkai daun kari
~Garam secukup rasa
~Kicap manis (aku guna kicap jalen)
~Minyak untuk menggoreng

Kisarkan bahan yang bertanda *

Meh tengok cara memasak dalam bentuk bergambar...


Goreng jangan sampai garing...


Guna minyak yang sama...kalau banyak sangat kurangkanlah....nanti berladung minyak....goreng serai dan daun kari....


Lepas tue masukkan barang yang di kisar tadi...gaul....


Masukkan kicap, garam...gaul...biar sampai warna dia cantik gitu...balancekanlah rasa dia...


Tadaaaaaa...ini hasilnya...masih dalam kuali lagi...kikiki...rasa memang marvelos...rasa serai dan daun kari yang buat dia perrghhh....

SELAMAT MENCUBA

~ zura ~

10 comments:

Faiz Official said...

Ehhh, macam resepi dalam ketuk-ketuk ramadan jaaa. Hikhikkk

Afif Rayyan said...

Mesti sedap nie kan.. nyum2

Dhiera nadhirah said...

tengah bermusim ayam masak bali ni. kawan-kawan saya pun ramai dah cuba

wahida said...

dah try menu ni beberapa bulan lepas...mmg sedap...husband pun suka...buat pun mudah sangat kan...

Zura Tahir said...

Oooo...ye ke faiz...tahun nie xngadap ketuk2 ramadhan...

shameel Iskandar said...

Boleh try jugak ni.

Zura Tahir said...

Mmg sedap

Zura Tahir said...

Harus cuba...

Zura Tahir said...

Betul kak...yg sedap serai ngan daun kari...

Zura Tahir said...

Mesti cuba shameel...sedap...