Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Monday, December 7, 2015

Pop Corn Homemade

Assalamualaikum....

Sabtu hari tu....kita orang plan nak lepak santai bawak famili pergi Dataran Shah Alam....so petang tu kita orang buat pop corn...serius aku macam tak percaya je boleh buat sendiri pop corn ni...hihihi...

Senang je rupanya...tak payah guna pop corn maker...guna kuali dan pasti ada tutup periuk sebab pop corn nie meletup2....time dia meletup tu...teruja wooooo....

Jom tengok macam mana kita orang buat pop corn ni....


Memula tuang minyak atau planta dalam kuali dengan api sederhana then masukkan biji jagung....jangan banyak sangat sebab nak bagi ruang untuk dia mengembang...


Tu diaaa...dah start meletup kebabom...


Masa nie aku teruja betul...hahahaha...perak...


Semakin menjadi2 meletup...tetiba masa ni teringat cerita kartun Pingu buat pop corn...hehe...sapa tengok tahulah apa jadi ngan pingu masa tu...


Ta daaaaa..penuh ko satu dulang....okey cara nak buat caremel plak...masakkan gula, minyak dengan api sederhana...agak2lah ikut bape banyak pop corn korang...masa masakkan tu...kena gaul je...jangan tinggalkan...lepas dah masak gaulkan dengan pop corn yang dah masak....teknik buat caremel nie kena cepat dan pantas...nanti caremelnya cepat keras...


Inilah hasilnya....boleh makan dah...

~ zura ~

4 comments:

naniey lurviey said...

sedapnye!
buat sendiri lagi puas hati kan :)

Zura Tahir said...

Yup...dpt makan byk2...hihi

Sharinginfoz said...

Not bad ni bolehlah buat untuk satu kampung ya

Zura Tahir said...

Kehkeh...bkn satu kampung je...siap boleh buat biz kat panggung wayang lagi...