Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, November 13, 2014

Sel² Otak Berhubung

Assalamualaikum....

Mari kenal dengan omega guard.....omega tersangat penting dan bagus dijadikan supplement wajib dalam pemakanan dan kesihatan kita....seawal setahun dah boleh ambil omega nie....

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. 

Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. 

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. 

Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.Sebut je omega mesti kita bayangkan minyak ikan...pastue perkembangan otak terutama sekali untuk kanak² dan DHA....

~ zura ~

No comments: