Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, May 15, 2013

Semudah ABC

Assalamualaikum....

Semalam larat tak larat aku gagahkan diri untuk memasak makan malam....nampak ayam kat sink tengah tergolek cantik je dalam periuk....kesian plak aku tgk dia sekor² tergolek kat sink...sambil tenung² ayam tue aku terfikir² apa nak masak....

Dalam hati berkata² nie..."kalau ayam nie buat masak sos pun sodap jugak...tapi asik² masak sos je...okey tukar menu...ermmmmm...masak kicap lah..." tanpa berfikir yang kicap ade kat umah atau tak aku terus mencincang ayam tue kepada 16 potong...macam Mona Fendi kerat Dato Mazlan tue...

Siap²kan bahan sambil goreng ayam....aku kalau bab memasak nie...aku paling malas nak siap kan bahan...aku tahu bahan dah siap then terus campak dalam kuali je...tapi aku tak de magic nak buat semua tue siap sendiri kan...so kenalah bertahan siapkan bahan....

Bila ayam dah siap goreng barulah aku mulakan sesi memasak....aku nie sambil menunggu ayam masak sambil tue lah aku buat keje lain...nak guna masa tue sebaik mungkin...hasilnya ayam aku agak keras sedikit...hehehe..

Okey...dah tumis bawang kecik, bawang putih, cili api hiris²...aku masukkanlah cili kering blend sikit then kicap dengan rakusnya...tak ingat aku tuang kicap tue...aku kalau masak kicap nie aku tak suka tambah air untuk jadikan dia berkuah...biar kicap banyak baru keaslian tue terserlah...

Lagi satu kalau masak berkicap nie kena banyak bawang...baru sedap...sebab kemanisan bawang tue akan meresap sampai ke ayam...ia akan jadikan tekstur ayam tue kekal dalam daging tue...dah macam chef Joe pulak aku nie....okeylah nak tengok hasilnye dan kicap apa aku gune...



Inilah hasilnya....


Dan aku gunakan kicap saus manis ABC...memang kemanisan ayam masak kicap aku nie...sebab tuang tak ingatkan...sedap sos nie...ini 1st time aku buat masak kicap guna sos nie...memang sedap...bak iklan dia...sampai syanie nak abiskanlah ayam tue...hehehe...


Jom join says.com & blingd untuk jana pendapatan sambil berFB


~ zura ~

8 comments:

Nafira usof said...

sedap eh kicap tuh?? kalo tuang atas nasi sedap x? ke sesuai untuk guna dlm masakan jer?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Padai masak yea. Nyam-nyam..sedap..

~ain said...

zura... lama tak komen kat blog zura. sebab tah laaaa perangai malas.. hahaha

banyak nak cakap. tapi, yang paling utama.. selamat pengantin baru!!! terlambat sket sebab haaaaaaaaaaaa penyakit malas nak komen. Tapi, nak doakan juga semoga berbahagia sampai ke hujung nyawa!!!!

sedapnya ayam saus ABC!!!

Zura Zue said...

ntahlah nafira..xpnak try plak...tp boleh kot...hikhikhik..

Zura Zue said...

boleh lah masak PMDR...

Zura Zue said...

thanks ain..samalah kite penyakit malas nie bermaharaja lelalah skrg nie..tp gagahkan jua nk update nie...

zarena heeney said...

klu aku msk kicap aku suka letak santan skit bg berkuah
bila mkn mmg menjilat jari

Zura Zue said...

letak santan na...xpnah plak aku buat...