Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, September 24, 2014

Persediaan Suami Isteri

Assalamualaikum....

Okey, ini bukanlah tips dari aku ya...tapi tips dari blogger lain yang aku lupa sapa blogger tue...tapi memang bermanfaat tips yang dia bagi nie....so boleh praktiskan sesapa bercadang nak jadi suri rumah sepenuh masa....

Langkah-langkah menjadi surirumah sepenuh masa :

1. Bincang dengan suami pasal kewangan keluarga sebab dia yang akan tanggung nanti

2. Inform keluarga dan keluarga mertua

3. Setelkan semua hutang kad kredit yang ada

4. Cancel semua kad kredit

5. Mansuhkan semua expenses bulanan yang tak diperlukan

6. Pastikan ada simpanan 2-3bulan gaji sebagai back up plan kalau nak buat side income

7. Mentality kena kuat especially kalau minat online shopping.. No more online shopping beli barang mengarut2 dan xperlu..

8. Beli buku masakan sebagai panduan nak memasak hari2 jika xpandai masak.. takkan surirumah nak tapau lauk dari luar je kan?

9. Bersedia secara fizikal kerana jadi fulltime housewife sesungguhnya lagi memenatkan..

10. Jangan risau jika takut bosan bila di rumah.. Percaya lah… 24jam akan terisi dengan kerenah anak2..

11. Bersedia dengan suara2 sumbang yang akan asyik dok mengata rugi belajar tinggi, jd surirumah.. tinggalkan kerjaya, gaji tinggi.. bukan derang yang tanggung pon..jadi, abaikan…

12. Jangan lupa kawan2… Nanti sunyi pulak xde org nak bercerita hal2 dewasa… Asek cerita Boboiboy,upin ipin ngan pororo je..hehe..

Persediaan bagi suami

1. Suami kena bersedia dari segi kewangan… Tak perlu mewah.. cukup makan,pakai,insurance,tempat tinggal,setel..

2. Suami kena faham rutin seorang surirumah.. sekali sekala bawakla isteri berjalan jalan sebagai bonus bekerja 24jam sehari.. takdela dia rasa terperap dalam rumah je.

3. Percaya dan yakin…rezeki datang dari Allah..bukan dari manusia..

4. Sentiasa support isteri dan masih menolong buat kerja rumah..

~ zura ~

2 comments:

Nafira usof said...

persediaan awal memang sangat pentingkan! baru lah hidup kita lebih tersusun.. heheh

Zura Tahir said...

betul..