Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Sunday, February 22, 2015

Vitamin Yang Tidak Berkesan

Assalamualaikum.....

Kenapa supplement yang kita makan tidak berkesan...???Sedar tak kita apa puncanya...???Atau disebabkan supplement tersebut yang tidak bagus...???Macam-macam soalan bermainkan...???Ada beberapa faktor sebenarnya...meh aku kupaskan satu persatu ye...

1- Culas


Culas maknanya makan yang tak konsisten...hari nie makan esok tak makan...so mana nak nampak hasilnya...kekadang tue jumlah yang diperlukan atau dos tidak menepati arahan...mungkin faktor kesibukan bekerja buat kita culas makan....sebab tue disediakan pil box untuk memudahkan kita....tapi itu pun tetap jugak lupa kita nak makan...senang cerita...set alarm...hehe.

2- Healing crisis


Bila kita makan supplement...badan kita akan bertindak untuk pembersihan segala kekotoran dalam badan atau dipanggil detoksifikasi....dalam masa ini...badan kita akan mengalami beberapa simptom yang buat kita tidak tahan sekaligus terus berhenti makan supplement....antaranya sakit kepala, sakit-sakit badan, mual, rasa nak pitam, lemah-lemah badan....sebenarnya simptom tersebut bersifat sementara sahaja...penyelesaiannya...kenalah minum air yang mencukupi atau lebih....25 kg berat : 1 liter air...itulah keperluan air dalam badan kita.

3- Kurang air


Kekurangan air boleh menyebabkan simptom healing crisis terjadi...air adalah sebagai sokongan untuk supplement ini menjalankan proses penyembuhan....jadi, ambillah air secukupnya...insha Allah simptom tersebut akan cepat berlalu.

4- Bajet


Ini juga jadi satu masalah pada kita...kebiasaannya kita disogok dengan pemikiran "supplement mahal"...kebanyakan supplement yang berada di pasaran boleh bertahan selama sebulan sahaja...contoh...aku pernah minum susu IGG...memang ngam-ngam sebulan denga  harga RM120...tapi bila aku cuba ESP Shaklee...boleh tahan sampai sebulan setengah dengan harga yang lebih kurang (ahli)...so kena pandai pilih...Shaklee pada aku tidaklah mahal sebab boleh tahan lama antaranya Sustained Realease Vitamin C, Vitamin E, Herblax, B Complex, Zinc Complex, ESP, Vitalea.

5- Kelulusan status produk

Contoh

Setiap produk di pasaran memerlukan kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Jabatan Agama Islam Malaysia...tanpa pengesahan tersebut....pengguna akan rasa was-was dengan kandungan yang terdapat pada produk tersebut...banyak kes produk yang tidak mendapat kelulusan memudaratkan pengguna...ini berbahaya...lagi-lagi pil kurus...kelulusan KKM dan JAKIM sangat penting.

6- Konsultasi


Tanpa konsultasi yang betul tidak akan memberi impak pada kita...supplement bukan boleh nak makan tanpa arahan yang betul...ini kerana kita tidak tahu jika khasiatnya relevan dengan waktu atau pun tidak.

7- Cadangan set


Cadangan set yang tidak betul juga boleh menjejaskan keberkesanan sesuatu supplement tersebut...sebelum kita cadangkan set pada pengguna, kita perlu mengkaji punca penyakit tersebut dan khasiat apa yang diperlukannya...jadi kenalah cadangkan set yang tepat untuk penyakit tersebut.

Peringatan....pilihlah supplement yang betul-betul kita yakin kesannya....sebelum memilih eloklah kita selidik dulu latar belakang supplement tersebut...jangan menyesal kemudian hari...duit dah beratus-ratus keluar tapi hasilnya tak nampak...rugi tue...

~ zura ~

No comments: