Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, April 18, 2012

Tetamu

Assalamualaikum.....

Sebagai muslim dan bangsa melayu kita di terapkan dengan adat resam dan akhlak yang mulia....kalau nak di ikut kan banyak benda yang kita perlu jaga supaya di pandang mulia....tak kiralah perempuan atau lelaki.....

Apa yang aku nak entrykan hari nie adalah menjaga adab ketika tetamu bertandang ke rumah....sesungguhnya rasulullah menggalakkan kita memuliakan tetamu....even jika kita baru nak mulakan sembahyang pun kita di kehendaki berhenti untuk menyambut tetamu....

Pada aku masyarakat sekarang tidak mementingkan adab menyambut atau merai tetamu....nampak benda nie remeh tapi sebenarnya ia sesuatu yang perlu di jaga....tidak kiralah tua ke muda ke...kena bagi layanan yang baik....

Cara² kita memuliakan tetamu (sekadar pengalaman diri dan tunjuk ajar dari mak bapak aku)....
  • Kalau tetamu bagi salam wajiblah jawab dan jemputlah masuk kerumah melainkan tetamu itu bukan mahram..bagi seorang isteri dia mestilah meminta keizinan dari suami untuk menjemput tetamu tersebut masuk ke rumah....
  • Hulurkanlah tangan untuk bersalam dengan tetamu yang di bolehkan....
  • Tetamu haruslah di jamukan dengan air atau sedikit makanan....kalau tak de makanan pun cukuplah sekadar air untuk menghilangkan dahaga tetamu....
  • Kalau tetamu tersebut dari jauh haruslah kita menjamu dengan makanan berat lazimnya nasi berlauk....hatta telur dadar sekali pun...
  • Jangan sesekali bertanya kan ape yang tetamu ingin makan atau minum....bukan kedai makan pun...
  • Bila tetamu hendak melangkah balik semestinya kite turut ke luar menghantar....
  • Janganlah kita terus tutup pintu atau masuk kedalam terus selepas tetamu selangkah keluar rumah...ini menampakkan kita tak senang dengan kehadiran tetamu tersebut...
  • Selepas tetamu hilang dari pandangan....barulah kita masuk ke rumah....
Kalau tadi adab² menyambut tetamu...kali nie adab² kita bertandang ke rumah orang....
  • Pilihlah masa yang sesuai untuk bertandang ke rumah...contohnya lepaskan waktu solat takut jika tuan rumah sedang bersolat di waktu tersebut....
  • Berilah salam sebanyak tiga kali....jika tiada jawapan haruslah beredar....
  • Masuk jika di jemput....dan hulurkanlah salam pada tuan rumah...
  • Janganlah meminta² dari tuan rumah...kenalah memahami keadaan tuan rumah...kemungkinan tuan rumah menghadapi masalah kewangan....
  • Jangan banyak komen dengan ape yang di jamu oleh tuan rumah...bersyukur dengan ape yang di sajikan....
  • Janganlah terlalu lama bertandang...mungkin akan mengganggu rutin harian tuan rumah...
  • Jagalah tingkah laku dan percakapan semasa berbual dengan tuan rumah...takut mengguris hati....
Itu antara adab² yang perlu kita tahu....mungkin ada yang aku tercicir....

~ zura ~

23 comments:

Nens Collection said...

betul tips ni..boleh dipraktikkan ni jika rs dh lama sgt bertandang..hehe

.: iEyLa :. said...

betul tu kak..
adat tetamu ni slalu org pndang ringan..

Myra Jay said...

Memang kena amalkan, sebab kita juga merupakan tetamu..
Bila kita layan dengan baik, kita juga akan dilayan dengan baik juga..

|| NaFiRaa || said...

suka sgt dengan tips nih.. mekasih yer~

zh-ena said...

time raya dgr bdk bg salam senyap jea dlm rumah eheh

maszmadi said...

lama x dtg jenguk sini..
thanx for share tips ni, bagi peringatan semula pada orang yg mungkin dah terlupa..

♥CIK SHA♥ said...

betol tu kak..sekarang ni ramai yg dah terlupa dgn adab2 ni kak..main redah je..

Zura said...

adab2 nie penting nens..ingat mengingati sesma kite..kekdg kite nie lupe...

Zura said...

sbb tue lah ieyla..even ngan famili pun kite kena jaga jugak kan..

Zura said...

betul tue myra..nk d layan baik kite pun kena layan drg ngan baik...

Zura said...

thanks nafira...:)

Zura said...

hehehe..jgn aku dtg ko buat perangai cm tue na...

Zura said...

thanks masz...sudi lg jenguk sini..

Zura said...

ye lah sha...xboleh cm tue...itu melambangkan sapa diri kite sebenarnye...nti org ckp mak bapak x ajar..

Ros said...

Assalamualaikum Zura,

Sangat baik N3 ni....memang kita semua patut tau pun adap2 ni kan Zura......izin Kak Ros copi N3 ni ya...

dwaty said...

thanx 4 the info... kadang2 kita terlupa benda penting macam ni...

Myra Jay said...

Singgah jenguk tuan rumah..
Myra tetamu di rumah akak, tetapi tuan rumah takde ke? :)

Zura said...

waalaikumsalam kak ros...terujanye kak ros minat ngan entry nie..

Zura said...

tue lah dwaty

Zura said...

tuan rumah baru baliklah myra...hehehe...jemput minum myra..ade cekodok je...kehkeh...

Sharinginfoz said...

thanks memang sungguh bagus entri ni,,,,

norhaizan said...

lamanyer tak jengah blog akak...rindu...nor pun lama tak aktif hapdet..skrg bru nk aktif blk..tehee

btw, thx for the info..kdg kdg kita ni terlepas pandang..

dhiera said...

nice nice sharing!! and noted!