Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Friday, February 15, 2013

Inception Filem Unik

Assalamualaikum....

Aku nie susah nak mengadap sesuatu cerita kalau tak kena dengan selera aku....aku cepat bosan dengan jalan cerita yang sama walaupun pelakon²nya hensem² dan cantik²....sebab tue sebelum aku tengok sesuatu cerita tue aku akan baca dulu sinopsisnye....

Kekadang bile TERtengok starting cerita tue.....aku boleh agak apa kesudahan cerita tue...cerita melayu senang sangat nak agak endingnya...kalau lain dari jangkaan pun cuma bape percent je....itu yang buat aku terus menghukum cerita tue tanpa tengok...hehehe...

Bukanlah tak menyokong cerita² atau filem² melayu tapi kalau asiklah jalan cerita yang sama aku pun naik bosan nak tengok...aku pun dah berapa lama tak layan cerita berepisod....last cerita berepisod yang aku layan cerita gerne seram Waris....

Cerita melayu sekarang banyak yang cedok dari novel....penulis skrip macam dah tak de idea je...mungkin jugak kita melayu islam so agak terbatas untuk menulis skrip yang berbentuk khayalan, superhero...bila buat jenis cerita macam tue sure orang akan gelakkan....

Cerita dari luar pun ada jugak jalan cerita yang sama....tapi sebab cerita dari luar terlalu luas...dorang bebas buat apa sahaja jenis cerita...mungkin itu satu tarikan untuk aku tengok cerita dari luar walaupun ada kalanya jalan ceritanya tak masuk akal....janji tak stereotaip....

Semalam aku tengok lagi cerita nie...cerita INCEPTION....ini kali kedua aku tengok...tengok kat Astro...tapi asal aku tengok je mesti dah part tengah²....so aku tak puas hati...nasib baik adik aku ada download cerita nie so boleh layanlah cerita nie...

Cerita nie bagi aku unik....cerita mimpi dalam mimpi....dorang selesaikan kes melalui mimpi untuk mengetahui apa yang minda orang terbabit fikirkan...memang macam keliru sikit tapi itu yang challenging bagi aku....serius....aku belum betul² faham cerita nie sangat sampailah adik aku explain kan....

Watak utama Leonardo Di Caprio sebagai Dom Cobb...aku bukanlah suke lakonan dia tapi dalam cerita nie memang dia buat yang terbaik....tetapi aku suka watak kawan² dia lagi...watak dorang jenis selamber....tiada adegan cinta sangat...cuma dia terlalu teringatkan isteri dia yang dah mati...

Setiap watak yang lain punyai kelebihan masing².....memang menarik....Ken Watanabe - Saito, Ellen Page - Ariadne, Joseph Gordon - Arthur, Tom Hardy - Eames dan Dileep Rao - Yusoff...aku paling suka watak Arthur, Eames ngan Adriadne....smart dan punyai kepakaran tersendiri....

Jangan tertinggal satu plot pun...ini akan buat anda keliru dan sekali gus jadi tak faham dengan jalan cerita dia...sebab tue bila aku tengok cerita nie aku memang melekat abislah kat t.v....tak bergerak....hehehe....kalau orang melayu kita buat akan di fikir tak logik...just enjoy....




Watak² utama...dari Kiri - Arthur, Eames, Cobb, Adriadne, Yusuf, Saito....


Antara plot dalam cerita nie...masa scene nie memang menarik...

 
Eames ngan Arthur...

Jom join says.com & blingd untuk jana pendapatan sambil berFB

~ zura ~

10 comments:

Nafira usof said...

jarang layan citer yg kena banyak pikir cam nih.. hehehehe

wahida said...

nak cari lah citer ni...

dwaty said...

cite omputih mmg best... unik... tapi yang tak pernah tengok...

maszmadi said...

hah, cerita mimpi dalam mimpi, mesti pening kepala kalu tengok..

~AmyLiana86~ said...

tau di fahmi ni nk tgk la nie..hehe

Zura Zue said...

xsuke ye nafira..

Zura Zue said...

tgk kak..best citenye..

Zura Zue said...

cite thn 2010 kalau xsalah dwaty..

Zura Zue said...

mmg pening sikit masz...tp syok ooo tgk...

Zura Zue said...

amy xlayan ke cite cm nie...