Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, October 21, 2010

Akibat Tindakan Ikut Hati

Assalamualaikum....


Dari Kosmo


Pagi tadi dgr berita pasal kehilangan Rozaliya Mat Lazim...terkejut jgak aku mendengarnye...dia melarikan diri semata² tidak mahu meneruskan perkahwinan dengan tunangnya...tiada sebarang unsur jenayah....

Senang je budak sekarang berfikirkan....tak suka je terus lari rumah...tapi nak complain lebih² pun aku tak beranilah sebab aku masih ada adik yang tengah membesar...itulah orang cakap budak muda...hati menguasai akal...

Masa pertama kali tahu kes Rozaliya nie aku macam tertarik plak nak ikuti perkembangan dia...bukan kata kes dia je...kes² lain pun buat aku terus berminat nak tahu ending nye...lagi plak kes macam nie banyak spekulasi orang boleh buat...

Aku masa remaja² dulu pun pnah jgak terfikir nak buat cm tue bila kena marah tapi banyak benda aku pk...mak bapak aku, nanti kalau polis dapat jumpe aku sure kena marah ngan mak bapak aku kaw²nye...hehehe...nasib baik aku waras lagi...

Kesan dari tindakan hampeh kite tue :

  • Kerisauan keluarga yang mungkin boleh membawa kepada kematian...
  • Kerisauan orang ramai yang mungkin membuat bermacam² spekulasi (culik, rogol, bunuh)
  • Pihak polis yang terpaksa menyelesaikan kes tersebut...tapi kalau tak de kes cm nie polis plak tak de keje...hehehe...
  • Kemungkinan yang terjadi di luar kawalan kite...mungkin setakat nak release tension tapi terjadi plak kes lain...sapa nak jawab...
  • Kemungkinan ada orang akan ambik kesempatan macam kes pelacuran ke....
  • Mengaibkan nama baik keluarga....
  • Menunjukan sikap sebenar kita yang tidak matang dalam menyelesaikan masalah...
  • Menunjukkan kepincangan dalam institusi kekeluargaan....
  • Orang akan hilang kepercayaan pada kita....
  • Tapi yang ini mungkin orang suke sebab jadi GLAMOUR sekejap...hehehehe...


Free Signature Generator

6 comments:

Jieda said...

Kalau ye pun taknak kawin,bincang la elok2 ngan family,bukan buat tindakan camni.Pasal tak pasal glamer dengan cara yang tak best.

A N A K - A N A K K U said...

ha aku pun bengang gak ra, aperlah budak nie nyusahkan org ramai jer,tmsk aku y smp termimpi pasat kes dia nie....asallah x pk panjang, KL nie bkn bestpun bnyk masalah...erm hope xdelah keturunan kita mcm niekan...

p/s : dulu kalau pk nak lari, aku lari x umah z, umah ,ija @pun umah ko...so senang mak ayah nk cr xde masuk paperpun....

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

saje je kasi polis buat keje kan?? hahahahahaha...

Zura said...

tuelah jieda..perkara nie kan boleh d bwk berbincang...xkanlah famili dia xfhm..

Zura said...

klau ko lari umah aku mah aku halau je ko...hahahhaa...

Zura said...

hehehe...mmg betullah budak nie suke bg polis buat keje kina..nti xdelah polis makan gaji buta...hahaha...