Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Tuesday, June 21, 2011

Sedikit Info Ar-Rahn

Assalamualaikum....

Aku nak berkongsi info ngan korang.....selalu kalau kita ada barang kemas...bila kita tak da duit dalam simpanan kita akan gadaikan emas kat kedai pajak....betul tak....tapi ada cara lain yang pada aku selamat dan berlandaskan islam sepenuhnya....sistem Ar-Rahn....

Korang boleh pajak emas korang kat bank....kira nak buat pinjamanlah....boleh buat pajakan kat Bank Rakyat atau Agro Bank....memang tak payah nak risaulah....sebab sistem yang di gunakan menjamin sikitlah dari kita pajak kat kedai² pajak lain....

Kat bawah nie aku copy paste sikit maklumat untuk pajakan nie....kalau korang nak lagi detail...korang google je key 'sistem ar-rahn'....insyaAllah dapatlah....

1. Perkhidmatan ini dibuka kepada semua individu atau bukan individu permastautin yang berumur 18 tahun dan ke atas.

2. Jumlah pinjaman sehingga 60% dari nilai barang sandaran (marhun).

3. Barang-barang sandaran (marhun) yang terdiri daripada barang-barang emas sahaja diterima.

4. Penggadai dikenakan upah menyimpan barang gadaian (marhun) dengan kadar sebagaimana berikut :


Nilai marhun dan kadar upah bulanan bagi setiap nilaian RM100.00

RM 1.00 - RM 400.00 - RM 0.60

RM401.00 - RM2,000.00 - RM0.85

RM2,001.00 Ke atas - RM 0.95


5. Gadaian dikira sah dan sempurna (Ijab & Qabul) apabila penggadai dan pemegang gadai serta saksi menandatangani surat gadaian menandakan telah bersetuju menerima syarat-syarat yang dikenakan.

6. Tempoh gadaian adalah selama enam bulan dari tarikh gadaian. Bagaimanapun penggadai boleh memohon melanjutkan tempoh gadaian mengikut persetujuan kedua-dua belah pihak sehingga 6 bulan lagi.

7. Jika penggadai gagal menebus, Ar Rahn akan mengeluarkan “Notis Lelong” sebelum menjual marhun secara lelongan oleh pelelong berlesen.

8. Baki harga lelong akan dikembalikan kepada penggadai, sesudah ditolak jumlah hutang, upah, kos.

Blogger Templates

14 comments:

Redbloodsnow said...

wahhh...bgs entry ni. dari zie yg tak tahu..terus jd tahu. thanks for the info akak cayunk!

[sutera kasih] said...

teringt dulu masa study..penah jgk blaja bnda ni..hehe

sarah mohamad said...

entry yg berguna ni. takpernah nak tahu mengenai sistem bank pajakan emas ni.tengs zuraaa :D

smiley said...

penah dgr pasal r-rahn nih..cuma tak tau cara ia beroperasi mcmana..tp entry ni berguna la sebab bagi info mengenai ar-rahn

regards,
Sofia Smiley

Sharinginfoz said...

thanks for sharing, dulu nak juga buat entri ni, sampai sekarang tak jadi2

adibdaddy said...

terima kasih kerana certa mengenai ini

Zura said...

share2 info zie..

Zura said...

oo..ye ke..nie dh keje meh kite practice kan yan..

Zura said...

welcome sarah..suke share2 info nie..

Zura said...

boleh lah smiley..info nie ringkas sgt..

Zura said...

hehe..xpe nik..buat jelah..mana th nik dpt lg best info..

Zura said...

sama2 adibdaddy...:)

Ardini Humaira said...

tajuk dni berpidato ritu.. gigih cari info hehe... ar-rahnu terbaek :D

Zura said...

ooo...ye ke...