Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Monday, November 19, 2012

Peperangan Tanpa Senjata

Assalamualaikum....


Korang suka tak main chess....mainan dia seronok dan menguji kepintaran kita dalam berperang....chess nie umpama dua negara nak berperang lah kiranye sebab dia ada king, queen, soldier dan general² yang punyai peranan masing²....

Aku suka main chess...sekarang nie aku galak main kat komputer....bila kalah rasa geraaaaaam je....sampai kan orang lain jadi mangsa kemarahan....tapi bila menang...riak lah pulak....hahahaha....poyo....mesti orang yang cipta games nie orang yang genius dalam perang...

Untuk melindungi raja dan permaisuri kena ada bala tentera yang kuat...aku listedkan general²nya ye

  • 2 Bishop - geraknya mengereng
  • 2 Castle (rook) - geraknya straight
  • 2 Knight - geraknya berbentuk L
  • 8 prebet - geraknya bermula 2 tapak di kawasan sendiri kemudian setapak di kawasan lawan....

Biar yang lain kena makan asalkan jangan queen...queen nie keistimewaan dia boleh bergerak sesuka hati dia...tak macam general² yang lain yang agak terhad....king nie plak bergerak setapak² dan seharusnye di lindungi macam raja² melayu...

Kebiasaannya team yang warna putih gerak dulu...berbeza dengan dam haji...main chess nie tak payah ko nak makan² sangat tentera lawan sebab dia more pada strategik menyerang...bila dah dapat checkmate king lawan...barulah ada pemenang dalam peperangan tue....

Bila satu pihak sudah kehabisan general dan hanya tinggal king sahaja...pihak lagi satu kena lah checkmate dalam masa king tue bergerak 16 tapak...lagi satu bila dah gerakkan tentera tak boleh undo okey..ingat tue..kena fikir masak²....begitulah serba sedikit peraturannya...

>>>Tetiba teringin kan set chess kristal...



Jom join says.com & blingd untuk jana pendapatan sambil berFB



~ zura ~

12 comments:

Myra Jay said...

Seyes Myra langsung tak reti main...huhuu

Nafira usof said...

x reti main chess.. huhuhu

zh-ena said...

aku nie mls nk main games yg pakai akai hehehehhee

Mummy Adriana said...

sampai sekarang tak pandai main chess :) hahahahha kesiannnn! dam aji buleh la

Shahada Fauzi said...

terernye akak maen chess..sha tak reti..hehe..

ieda said...

akk pernah main masa belajar dulu .. tapi nyampah ashik kalah ekkee ;)

Zura Zue said...

akak dulu pun sama myra tp sbb minat...belajar lah...

Zura Zue said...

meh kite ajar nafira...hehe

Zura Zue said...

aku suke na sbb tue aku mmg suke games yg mencabar..hehe..

Zura Zue said...

MA - dam aji dh lama xmain..

Zura Zue said...

xlah teror mana sha...asik kalah je,...hhe

Zura Zue said...

hehehe...samalah kak..