Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Friday, September 3, 2010

Raya Nantikan...

Assalamualaikum...

Semua gambar di bawah aku ambil dari google...lagi bape hari je nak raya nie....eh minggu depanlah dh nak raya...lagi seminggu...seminggu bukannye lama pun...pejam celik dah ari jumaat...hari kemenangan umat islam selama sebln berpuasa...

Raya nantikan...:


Ramai sanak saudara datang bertandang ke umah...rase riuh je umah kite nanti...yang mana sedara dah lama tak jumpe atau tak pnah kenal datang ke umah beraya...mase nielah orang ambik kesempatan berbaik², bermaaf²an, melepaskan rindu lara....dan mase nielah memasing nak melaram baju baru...


Lepas tue klau malam plak masa nielah nak pasang pelita keliling umah...hari² biasa klau ko pasang orang cakap buang tebiat...mase nielah tokey minyak tanah ngan pelita untung besar...lepas tue boleh main bunga api...pusing² lari² keliling kampung...mulelah kampung gamat berdentam dentum ngan meriam buluhlah, mercun roketlah...mercun buatan sendirilah...mase nielah pak imam naik angin sebab tengah terawih mase tuelah budak² muda mengegarkan kampung...




Hari² lain cume dengar lagu² biasa je...tapi bila tiba hari raya nielah nk pasang lagu gembira atau sedih² pasal raya...mase nie lagu era-70 @ 80 jadi pilihan...buatlah banyak mana lagu raya tahun nie pun lagu lama jgak orang pandang...klau hari² biasa sume nak dgr lagu baru dr artis tp bila raya lagu lama jugak jd pembangkit semangat...yang bestnye masa nak kemas umah pasang plak lagu nie...perrrgghhh...seronoknyelah...

Ketupat klau dulu mmg masa raya je baru merasa nak makan...klau hari² biasa...payah...tapi lah nie...senang nau nak dapat...tp walaupun cm tue...tiba raya ketupat mesti...wajib ada...tak sah klau tak de...lagi seronok dapat anyam ramai²...dari tangan keras tak tahu terus jadi lembut sbb suasana meriah tue kan...lepas tue masak ketupat nielah ko kena menunggu selama 6 jam untuk masak...sebelum tue kena pegi hutan cari kayu api...kebiasaannye malam raya baru naikkan ketupat...kena plak ngan rendang ayam atau daging dan kuah kacang...


Masa raya jugak...banyaklah juadah bila kite datang umah orang..mcm² jnis biskut raya tuan umah hidangkan...mase nie lah ko nak makan free of charges...hehe...mase nie lah dapat rase kuih semprit, almond london, biskut mazola, biskut dam, kuih bahulu, kerepek, muruku...klau kuih tradisional mmg boleh dapat masa raya...sbb kuih tradisional nie leceh sikit nak membikinnye...nak nye bahulu...sanggup ke nak ngadap depan api...tapi skrg dah canggih nak buat bahulu nie...tapi orang cakap macam mana pun tradisional punye cara jugak yang best...

Ini yang paling best bila raya...dapat kumpul duit raya banyak²...mase nie lah nak merasa pegang duit raya...pegilah collect satu umah ke satu umah...klau hari² biasa orang akan cakap mcm peminta sedekah...tapi klau raya tak pulak orang cakap pape erk...hihihi..sbb raya...dah jd kebiasaan plak mesti ade duit raya...tak makan minum pun tak pe janji dapat duit raya.....


>>>Meriahkan bila kita imaginekan suasana raya...tapi sampai skrg aku masih belum ada lagi semangat nak raya...dah ntah ke mana lah semangat tue pergi...



Free Signature Generator


16 comments:

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. rasa cam nak raya esok jek kan~ x sabar nak balik kampung nih!!

hamzah ian said...

dah raye rupanya

Zura said...

klau kg jauh lagilah terase kan...kite kg sini jugak...

Zura said...

imaginasi je tue hamzah..hehe..

mahira oya said...

sgt meriah kak..kalu realiti lg manyak syok..x lame dah ni

AngahSayang2314 said...

zura kita serupa..... angah pun sama gak

ymn said...

slmt hari raya.aidlifitri.semoga ceria selalu.

keryoki said...

awak..nak duet raya :)

Zura said...

sblm realiti kite berimaginasi dulu oya...

Zura said...

sama yang mana tue angah...mesti angah pun xde mood nk raya jgak kan..

chugie said...

best bila berkumpul ramai2.. tp x best bila semua dah tinggalkan kita.. huuuhuhu

Zura said...

selamat hari raya juga ymn..

~aSHa~ said...

tak sabar nak raya..

taun ni turn balik kg sendiri..terasa diri ni nak bermanja mcm kanak2 je..raya sana sini dgn family..ehehe

norhaizan said...

baca entry kak zura ni jd tak sabar nak balik krp..adehh..rindunya suasana tu..tp skrg dh tak leh dpt duit raya dah..meriam mercun pun org dah tak main dh..jgn mcm tu kak zura, jom jom kita semangatkan lagi suasana raya..hihi

Zura said...

waaahh..bestlah bile raya sebelah sendiri kan..

Zura said...

a'ahkan..mercun dum dum dah xkedengaran..cm xhappening je kan...

kena bertafakur jap nk cari mood raya..hehhe