Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Tuesday, October 27, 2009

Memilih Kawan

Assalamualaikum...

Kawan nie pengaruhnye besar...klau salah pilih kite akan rosak...sbb tue dlm berkawan kite xbleh hentam memilih...tp jgn plak terlalu memilih...nti xde sapa plak nk berkawan ngan kita...sbb tue org selalu ckp "pengaruh rakan sebaya"...besar maknanye....
Ini tip yg perlu kite praktikkan tuk mndapat kawan yg setia...:

1) Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan,tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.

2) Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain,orang lain akan menghormati anda juga.

3) Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4) Hargai pendapat satu sama lain.

5) Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam.Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6) Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda.Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7) Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda.Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan ... dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula..
8) Belajar daripada satu sama lain.

9) Jangan mengata di belakang kawan anda.

10) Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.Free Signature Generator

2 comments:

zh-ena said...

lama dh kita berkawan kan..

Zura said...

erm...dh 13 thn kan...start form 3 lg kan...tp mase tue xbape rapat...kite betul² rapat mase form 4..