Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Tuesday, February 1, 2011

Bila Putus Cinta

Assalamualaikum.....

Aku nak jadi doktor cinta kejap...hehehe...doktor tak de tauliah....sebenarnya cenggini...aku baca satu entry pasal hubungan dia dengan si dia dalam keadaan suam² kuku....tak payahlah mention nama dia...so rasa dapat plak idea nak buat entry nie...

Aku tak tahulah situasi hubungan dia macam mana....tapi dari ape yang dia cerita aku dapat rasakan hubungan dia masih dalam question mark...dia pun penah mintak aku doakan yang terbaik untuk dia...

Putus cinta nie sakit sangatkan...sapa yang dah alami tahulah macam mana rasanye....macam aku....hehe...diam tak diam aku dah tiga kali rupanya putus cinta...kehkeh...tapi putus cinta yang pertama lagi menyakitkan berbanding yang kedua ngan ketiga...

Lagi pun cinta pertama.....bila yang kedua ngan ketiga...kita dah ada pengalaman....so kuranglah sikit rasa kecewanya....bila dengar member putus cinta aku turut rasa sedih...dan bila member berjaya dengan cintanya aku turut rasa gembira...




Mula bercinta kita rasa dialah jodoh kita....dialah yang di restu...dialah yang terakhir....dialah yang teristimewa....segala²nya dia...umpama tiada orang lain dalam hati kita...memang kita akan serahkan 100% kasih kita kat si dia....betul tak..??

Masa bercinta macam² planning kita buat untuk dapat hidup dengan dia....macam² benda kita lakukan untuk membuktikan yang kita nie happy bila dengan dia....macam² cara kita tunjukkan untuk buktikan yang kita ikhlas dengan dia....betul tak...???

Bila putus cinta kita rasa dunia nak kiamat....kita umpama hilang separuh nyawa....hilang sebelah kaki untuk berdiri....hilang arah tujuan hidup...mula hidup rasa macam hampeh...monyok saban hari...mata bengkak² menangis....berlarutan dengan lamanya....betul tak..???



Keratan akhbar aku search dari google....cuti putus cinta kat Jepun....caya lah...hehe...kalau aku dapatlah 2 hari bercuti....lepas tue 3 kali putus cinta...hahahaha...6 hari saje tuk cuti putus cinta....kahkahkah...dah jangan mengarut....

Dalam hal macam nie yang penting cara untuk kita atasinya...lain orang lain cara untuk atasinya...mengikut pada keselesaan masing²....ada cara orang nie kita tak oleh ikut...macam bunuh diri...kahakahakahakahkah...nak masuk neraka ape...

Nie cara yang aku buatlah erk....
  • Lakukan solat untuk kita mencari ketenangan dan keredhaan...berdoa sentiasa supaya hati kita dapat menerima hakikat yang di tentukan...ingat Allah sentiasa...
  • Sibukkan diri dengan keje² yang berpaedah...ko buat²lah bz walaupun sebenarnya kat opis ko dok main internet je...kikikiki...
  • Luangkan masa dengan famili....oooo...dah putus cinta baru cari famili..hahaha...bkn macam tue..tak baik tue....masa bercinta jangan sesekali kita ketepikan famili...ingat tue...
  • Luahkan pada seseorang yang kita percaya yang boleh memberi kita nasihat dan semangat untuk teruskan hidup...
  • Duduk berpk kenapa ini semua terjadi...bukan mencari silap di pihak si dia...tapi kita kena terima qada dan qadar tuhan...."mungkin klau aku kawin dengan dia aku akan jd cam nie atau cam nie"....
  • Kalau korang rasa nak menangis...menangislah...jangan simpan²....nanti merana badan...tapi cover²lah...jangan depan orang pun korang menangis....tunjuk yang korang kecewa sangat...nanti orang meluat tengok...
  • Jangan biarkan diri kita berseorangan...carilah kawan untuk temankan kita kemana² je lah...macam aku prefer dengan adik beradik aku sendiri...
  • Lagi satu...doakan kebahagiaan si dia...belajar terima yang dia bukan jodoh kita...kita kenalah terima jodoh dia dengan sesiapa pun dan redha....
Rasanye itu je kot yang aku buat...memang makan masa untuk kita lupakan si dia....tapi insyaAllah kita pasti dapat lupakan si dia....kalau ada rindu²an tue biasalah...memang nak lupakan semua kenangan terlalu susah melainkan kita hilang ingatan...

>>>Apa yang Allah takdirkan untuk kita adalah yang terbaik untuk kita lalui...jangan mengeluh okey...
Blogger Templates

18 comments:

♥CIK SHA♥ said...

nasihat yg baik! tapi betul la ape yg akak cakap ni..bile kite dah mabuk sangat dengan cinta semua tentang die je yg kite nmpk kan kak..

takpe kak..nanti prince charming akak dtang lamar akak satu hari nnt..heee..

~ain said...

semua yang zura bebelkan tu, memang betul! masa bercinta semua bahagia..

Tapi, paling best siap ada cuti putus cinta tuuuu!

takpe putus cinta dengan manusia.. jangan putus cinta dengan Tuhan, siap bunuh2 diri segala bagai!

nauzubillah!

Zura said...

insyaallah sha..dia tgh cari akak tue...hihihi..

Zura said...

yup ain..putus cinta dengan Allah yg plg bahaya...

Amy Syaquena said...

amy setuju dengan apa yang zura katakan...

::alwaniamalini:: said...

good one! suke suke suke ehehe..

erm sebab tu org kata kalo bercinta tu jgn serahkan hati kita bulat2. nnt terputus di tgh jln, xdela sedih sgt. tp manala ada camtu, klu dah cinta of course la kita cinta spenuh ht. mana ada main2.

btul segala nasihat zura tu. putus cinta tu tak bermakna hidup kita pun berakhir. masih ada peluang untuk kita nanti. :)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

artikel yg baik sbg panduan kpd mereka yg bercinta..sesungguhnya ada hikmah disebalik semua ini...

ANATI SOKI said...

time putus icnta.. apa yg anat buat ialah. anat akn brainwash diri sndiri. then, anat akn improve diri anat. anat takkan mengalah.. anat akn tunjukkan kt ex anat tuh.. yg i am better without him. haa.. tuh pernagai anat. anat akan buat dia rasa mneyesal clash ngn anat.. hehehe

|| NaFiRaa || said...

kekeke.. malaysia pon patut ade cuti putus cinta jugak kan~

Zura said...

tak kata amy..tulis je..hehehe..

Zura said...

ye wani..rasenye ppuan nie kalau bercinta susah tuk buat main2...

hidup harus di teruskan...

Zura said...

waalaikumsalam sahrom...

itu based on my experience...yg lebih2 xbape th sgt..

Zura said...

hehe..ye anat..kekdg geram smpai kite nk dia rase menyesal sbb abaikan kite...

Zura said...

tp untuk org sdg bercinta je nafira..untuk ibu2 xbleh sbb dh ade maternity leave...hehe...

ardinihumaira said...

kalo putus cinta kita kena ingat kita sepatutnya cintakan Allah melebihi segalanya InsyaAllah hati jadi tenang :)

Zura said...

tick like 4 ur comment dini...

Ayu Rashidi said...

kite tgh putus cinta:'(
xsuka...!n thanx for the tips.
hii

Zura said...

ala ayu...lama2 okeylah tue...sy pun pnah hadapinye...