Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Monday, October 10, 2011

Budget Oh Budget

Assalamualaikum......


Image from google

Baru² nie PM dah pun bentangkan budget tuk negara....aku belum baca sepenuhnya lagilah pasal budget negara nie......tapi tahulah sikit² pasal budget yang di bentangkan.....antaranya..:-
  • Umur persaraan di lanjutkan dari 58 tahun ke 60 tahun.
  • % kwsp di naikkan ke 13%...cadangan kerajaan.
  • Pesara dapat RM500 sebagai bayaran bantuan...yang nie bapak aku suka...aku pun tumpang gembira...hehehe.
  • Yuran sekolah rendah & menengah di mansuhkan.
Sebenarnya masa bentangan budget tue aku tak mengadap pun.....sebab ape ntah aku tak mengadap ntah....aku harap kerajaan akan tunaikan ape yang mereka bentangkan dan jangan putar belitkan budget plak nanti....

Honestly.....dulu aku memang tak rasa pun budget nie penting.....tapi bila dah semakin naik umur nie...barulah aku rasa kepentingannye....dan pasti pekerja gomen ngan swasta ternanti² imbuhan tiap tahun....

So aku pun kenalah bentang budget tuk diri sendiri nie....sejak dua tahun kebelakangan nie aku adalah jugak buat budget tuk tiap² bulan....nak buat budget tuk setahun rasanya macam besar sangat plak...so buatlah tiap² bulan....sudah memadai bagi aku...

>>>Azam untuk tahun depan aku nak kerat budget yang tak penting....supaya aku rasa smooth je cash flow aku yang tight sejak kebelakangan tahun nie...ermmm....

~ zura ~

17 comments:

♥CIK SHA♥ said...

saye tetiap bulan buat budget kak..siap ade buku khas lagi..semua ape yg saye shopping resit die saye simpan dalam buku tu..supaya saye tahu kat mane duit saye pergi..^_^

~AmyLiana86~ said...

amy xsuka dgr bajet ni kak sb xde kepentingan pun tuk pekerja swasta cm amy nie..huhu

maszmadi said...

dulu rs pembentangan bajet ni ntah pape jerk kan, kaco siaran tv jerk.. tp skrg ni dah keje baru tau bende tu penting untuk perancangan masa depan...

ada la kene tempias sikit2.. alhamdulillah atas rezeki yang diberikan...

Nens Collection said...

bg pekerja swasta xde keistimewaan pon..hoho.

sahromnasrudin said...

dpt la bonus setengah bulan..syukur huhuhhhhh

Myra Jay said...

Bajet mmg kena ada baru kita tau flow cash kita kan..

atty's said...

suka gak dgr baget..happy utk mak je lah..utk diri sendiri yg keje swasta ni takde apa pung.. :)

wahida said...

aku tak setuju part umur persaraan dilanjutkan tu...
ada byk sbb aku tak setuju, malas nak taip..haha!!

Bigdaddyz said...

ada pro dan kontra...biasala...

|| NaFiRaa || said...

bajet tahun nih x bape nak ade sgt utk pekerja swasta..

A N A K - A N A K K U said...

heheheehhe...bdget tk org gomen je...og swasta mcm tue gak....kene salurkan duit utk negara + menjana budget utk 2013 plak nnt....;p

cikguden said...

bajet cun cun. hehe

Joy said...

sokong yuran sekolah dimansuhkan ;)

aleen aiden said...

alin tengok kat tb pun masa tu da nak habis.tp masa PM najib umum pasal ahli parlimen elaunnya naik tu 1 parlimen bersorak.hu3

[sutera kasih] said...

dulu2 pun sy x ambil endah..skrg rajin plak tgk dpn tv hehe

dwaty said...

memang kena buat bujet sendiri zura... nak buat jugala... hehehe

Ardini Humaira said...

risau dengan budjet la ni sebab negara tenga tanggung hutang tinggi... isk apo nak jadi malaysia