Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Tuesday, October 11, 2011

Cuba Petua Dari Myra

Assalamualaikum......

Masa dok baca² entry kengkawan....aku pun ternampaklah entry pasal petua atasi resdung kat blog Myra....kalau senang aku boleh buat....memang senang nak buatnya....so aku pun rembatlah halia seketul ngan lada hitam kat umah mak aku....senangkan...hehe...

Masukkan bahan² tue dalam periuk berisi air dan didihkan atas api....senang je kan....lepas tue bukan minum tapi just kumur² pagi, petang dan malam....sekarang nie aku tengah mencuba petua dari Myra nie.....

Sekarang nie resdung aku ketahap hidung dah tersumbat sebelah....memang tak selesa terutama sekali nak tido....adoooiii....kalau pepagi tue tak bersin tak sah....aku jgak alah pada habuk...boleh bawak ke demam....harap² berkesanla aku amalkan petua nie....


Hairanlah Myra...nape macam berminyak erk...memang macam tue ke...????


Selain cuba petua nie...aku makan jugak pil resdung nie....

~ zura ~

18 comments:

.: iEyLa :. said...

erm..dulu mak ieyla pon ade resdung yg terok tau kak..
pastu mak amalkan masukkn air dlm hidung mcm kite amik wudhuk tu tiap2 pg..I.Allah berkesan..

J.Syazwana said...

saya punye resdung pon makin teruk ni. hari2 selsema sangat tak selesa :( boleh lah cuba lepas ni :)

Joy said...

mysis mkn pil tu. so far ok dgn dia..

~AmyLiana86~ said...

amy pun ada resdung..kalau makan belacan alamaknya bersin memanjang la lepas tu..huhu

ieda said...

harap2 berkesan lah dik kan
rawatan resdung nie banyak kan
cuba lah mana yg patut ya :)

Myra Jay said...

Takdaklah pulak berminyak kak.. Selalu jadi air elok je..
@ kuali yang akak guna ada penah guna untuk aktiviti menggoreng tak??
Takut minyak tu dulu2 kot..


Try tengok, insyaAllah akan kurang.

Amy Syaquena said...

amy dulu memang ada resdung kuat , muka habis naik jerawat, makan ubat apa pun x berkesan habis , hilang kejap dan datang balik kira kena bergantungd engan ubat sentiasa.. pas dapat petua dari mak cik , amy cuba rendam garam kasar dalam air , lepas tu sapu di muka dan sedut dalam hidung..memang pedih tapi sgt mujarab...lepas dah buat akan rasa benda merayap2 kat muka..buat everyday pagi dan malam alhamdulillah now resdung still ada tapi x de teruk sangat..ada masa2 je akan rasa gatal..

Amni said...

virgin coconut oil pun membantu untuk resdung... betul.. sebab my fiancee skang dah okey resdung dia sejak amalkan VCO tu... =)

Zura said...

petua tue bapak akak ade bgth ieyla tp asik lupe je nk amalkan...

Zura said...

erm..hari2 selesema...kire tahap teruk jgak tue..

Zura said...

okey jugak joy...tp kena minum air byk kalau x hidung boleh jd cm perit..

Zura said...

uish..akak mmg elak mkn belacan...

Zura said...

tuelah kak..mcm2 dh cube...

Zura said...

erm..tue pelik tue myra..bermyk jdnye..

Zura said...

perit...?tp kalau dh xtahan redah je amy..

Zura said...

ooo..yeke amni..VCO tue byk dh tgk org komen bagus2..

zh-ena said...

mak aku pun resdung yg takap teruk tak ingat la..cuma mak aku cuma mkn pil jea

Zura said...

makan pil jelah na...ape lg boleh buat..