Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, July 30, 2009

Resepi Dari Ena

Assalamualaikum....

Aku blm lglah jdkan blog aku nie blog masakan...mmg xde resepi ape pun yg aku abadikan dlm blog aku nie...sbb aku nie bknnye arif psl mamasak sgt...klau krg bagi penyapu n senduk aku pilih penyapu sbb aku nie x minat memasak..

Tapi xbeerti aku xpndai masak cume malas lah nk tunjuk skill...org ckp klau kita xpnah masak sekali kita masak sure sedap...hahahaha....iye lah tue....klau dh xreti...malas nk usaha xkan sedapnye....

Okey, smlm aku masak simple je...jeng jeng jeng....masak goreng kunyit...

Bahan²nye;

1- 1 ketul besar kunyit d tumbuk.
2- Minyak masak.
3- Garam.
4- Periuk Bocor di tepi.
5- Dapur Gas & Tong Gas sekalilah...

Cara Membuatnye:

1- Gaulkan kunyit ngan minyak masak td dlm periuk then didihkan atas dapur masak....pastue masukkan garam....gaul smpai mendidih...

Haa....senangkan...simple aje...pastue dh siap sume bile malam krg sapukan kat bahagian anggota badan yg gatal² tue...mcm aku kat tapak kaki kanan...hehehhe...resepi nie ena yg bg...sbnarnye na bapak aku dh bgth awal tp aku xbuat...

Klau ikut ena nye cara rendam dulu kaki tue ngan air garam....dh kembang kaki tue br sapukan minyak tue...tp aku xrendam pun na....aku akan usaha smpai kaki aku baik sepenuhnye...dh baik xdelah nk pakai lg...nk buat ape...nk ngabiskan kunyit aje...

Aku rase aku cm bidan kampung plak bile buat ubat sendiri...selalunye jumpe doktor...nie buat ubat sendiri...hehehhe....yampre yampre...(ayat jampi tue)




Semasa didihkannye


Inilah hasilnye




Free Signature Generator

2 comments:

zh-ena said...

harap cpt la kaki ko tu baik ra

Zura said...

insyaallah