Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, December 23, 2009

Makanan Tradisi Kita Di Jajah

Assalamualaikum....

Pagi nie aku singgah kedai nasi lemak kat Merbau Sempak...dh lama nk rase nasi lemak makcik nie tp pandang² je...kali nie aku berjaya singgah...hehehe...nasi lemak dia okeylah rasenye...xdelah teruk sgt....

Tapi...ada tapinye....xde kacang ngan ikan bilis goreng....erm...tp di gantikan plak ngan ikan masin....terkejut jgak aku tgk bile bukak....1st time aku tgk org letak ikan masin...aku makan jelah...xdelah teruk sgt rasenye...

Esok² ntah ape lg org letak...mencacatkan makanan tradisi kite je....yg buat aku tertarik nk beli bile tgk bungkusan dia msih gunekan kaedah lama...surat kabar ngan daun pisang....daun pisang tue lah yg melambai² tuk aku singgah.....


Nasi lemak ikan masin...


Free Signature Generator

10 comments:

Meen said...

haaa..mmg ada laaa Zura ^_^ saya pun penah makan...byk kali... ^_^ tapi die letak telur dadar sekali laaa ^_^ zaman sekarang kan...kita buat die bukan die buat kitaa hehehhe ^_^ sedapkan!!!

Zura said...

1st time jumpe meen...mahunye xterkezut...tp sedap gak makan ngan ikan masin...

LanaBulu said...

Bukan menjajah..tapi modified jee..
hee
tapi mmg tak sedap kalau dah ubah keasliannya..kan

norhaizan said...

huh..ikan masin,sedap ke tak..mesti macam pelik je rasa dia kalo mkn ngn nasi lemak..nasi biasa ok al kan

NahDaTuLIzaH said...

Zaman skang kene kreatif especially bab makan sebab nak bersaing... kdg2 ade org suke yg tradisional, ade jugak suke yg da dimodified..
tapi aku blasah je..janji sodap...hehee

A N A K - A N A K K U said...

erm...itu ns lemak kat sini, dh kira normal ra, cube try g belah pantai timur mesti ko terkezut...hehehe 1st time aku mkn kat terengganu dia x letak mcm kat sini, tp dia letak smbl ikan tau ra, nsb member aku pernah citer, xdok ler kau wat muka pepelik kat makcik jual tue...erm...kene jenjalan cr mkn nie ra...

Zura said...

keaslian yg tulen...klau di ubah mmg canggung rasenye...mcm muke kitelah...klau di ubah...

Zura said...

tuelah haizan...nie ngan nasi lemak..pelik je...

Zura said...

ko mmg lah izah...kite sbg bangsa melayu harus kekalkan keaslian makanan tradisi kite...hehehe

Zura said...

ngan sambal ikan...???tp kan kat subang nie ade satu kedai nasi lemak pastue lauk dia sambal ikan...pelik deh aku tgk...tp still muke selambarlah...