Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Monday, December 14, 2009

Mas Kawin RM300.00 Untuk Selangor

Assalamualaikum...



Beruntungnye anak ppuan selangor...mana x untung nye...duit mas kawin naik dr RM80 anak dara, RM40 janda kepada RM300 tuk kedua-dua status...di selaraskan...kalau setakat RM80 byk ppuan cm mengeluh..sbb ape leh buat ngan duit byk tue...

Tp setelah duit mas kawin d naikkan menjadi RM300.00 maka byklah anak² dara n mak² janda yg tersenyum smpai ke telinga...aku pun xketinggalan lah senyum meleret...hehehe...RM300.00 tue byk tue...klau top-up sikit leh beli brg kemas...

Mcm² reaksilah dr org lelaki mahu pun org ppuan...ade yg setuju...ade yg x setuju ade yg biase² je...ade pendapat lelaki tue dia bantah sekerasnye sbb ini akan mmbuatkan org lelaki lambat kawin sbb ngan keadaan ekonomi negara kite..then lamalah nk kumpul duit...

Pd aku....mmglah aku setuju sbb duit mas kawin RM80.00 nie mmg dh terlalu lama di guna pakai...kat selangor kire okeylah jgak RM80.00...klau kat Johor RM22.50...dok kat takut lama...lagi kesian ppuan Johor...ape dapek beli...

Lagi satu....org byk xsetuju sbb pd drg ini membebankan...mana ngan duit mas kawin...mana ngan duit hantaran lagi...duit kenduri lagi...tp aku ade pendapat aku sendiri....mana yg penting mesti di dahulukan...

Duit mas kawin lg penting dr hantaran....hantaran nie sekadar hadiah dr pihak memasing....mentaliti org kite nie telah di jajah ngan sikap menunjuk² berlumba²....sdgkan dlm islam sendiri itu semua di larang sama sekali...

Dlm hal nie...kedua² pihak kena memahami dan kena ade sikap toleransi....xde bende yg membebankan klau kite sendiri yg bebankan nye....org kite je suke bebankan sesuatu perkara remeh hanya kerana untuk memenuhi sifat negatif....

So...pe pendapat krg....?pd ppuan selangor yg masih belum kawin jomlah kite kawin thn depan...hihihihihi...bak kata kawan aku..."untunglah ko zura...mas kawin dh naik..."



Free Signature Generator

20 comments:

BULLET said...

mas kawin dah naik, sure la duit hantaran naik gak...lagipun mane ade mak bapak yang nak letak hantaran 3,4k cam dulu2...paling kurang pun 8k...pastu hantaran nak mintak 9 dulang...majlis kawin lagi...hidup pas kawin lagi...kalau lelaki tu betol2 berkemampuan mmg ok la...jangan esok2 ppuan selangor xlaku sudah...hehehehe...ni pendapat je ye....jangan marah plak

Zura said...

xmarahlah...kata pendapat...itulah kena ade toleransi kedua2 pihak...xde toleransi tue yg payah tue...klau kata nk hantaran dlm 8k...xsalah klau kurang kan jumlah hantaran...yg penting kena pk kan kehidupan lepas kawin...itu maknanye bukan xlaku tp ppuan selangor nie mahal harganye...hahahahha...

~AmyLiana8886~ said...

bg sy duit mas kawin n hantaran mahal membebankan kaum lelaki la..ksian sgt rase..huhu..bg pendapatn mahal ok la kalau yg murah tu kesian..huhu..

Zura said...

betul tue amy...tp kan...sbnarnye sbg ppuan kite happy jelah...tp sepatutnye kenaikkan tue xyah lah mendadak smpai RM300.00....give n take sgt pnting...

Redbloodsnow said...

whoaaa!!! rembat seketui wallet guess dh leh lepas tuh wehhh. kompom perempuan kat negeri selangor pasni say "aku kayo aku kayooo"

hahaha..

A N A K - A N A K K U said...

hahaha...nie pendapat aku y dah kawin, aku setuju sgt, sbbnyer y membebankan bkn mas kahwin tp hantaran.Lately nie kau selalu dgr psgn tue akan kumpul sesama wang hantara, tp mas kahwin setakat 300 tue biarlah sumai y bg, laikpun kalau sesak² suami tue gak y bodek isteri tue...heheheh berkorban skit,xperkan...after married isteri akan lebih berkorban utk suami..believe me....

Zura said...

erm...dpt mas kawin 'aku kayooo'...dh abis belanje mas kawin 'aku kayapppp'..

Zura said...

aku setuju ckp ko tue mah...yg beban tue hantaran bknnye mas kawin...sikap berlumba drg nie lah yg buat bende nie jd beban...

heran gak..tang mas kawin naik org pertikaikan tp tang hantaran, org sanggup bergolok gadai..ape salahnye tang mas kawin pun drg buat cm tue..yg wajib mas kawin...

ala klau ade cooperation dr dua2 pihak no hal lah bende nie...

mungkin betullah ko ckp...isteri akan byk berkorban after married...so xsalah klau mas kawin mahal...

NahDaTuLIzaH said...

susah nak belanjakan mas kawin ni..bukan leh g shopping sesuka ati. akak aku yang dapat rm40 kawin 5 thn lepas pon lum belanjakn mas kawin die.
Kene paham konsep maskawin tu sndiri, ade kah rendah harga mas kawin represent harga seorg pmpuan?
Aku stil maintain rm40. ade sape mau? **ahaks...sempat buat iklan murahan...huhuhu**

YanDarwisy said...

Ala...kite dah terlepas 5 tahun lalu...mcm ner?

Zura said...

Melaka mas kawin RM40.00 erk...tuelah mas kwin skrg xleh nk belanja ape sgt...

tp xsalah klau mas kawin naik...lg pun bkn bg sape pun...wife sendiri..kata sayang..

tp mmg betullah..kena fhm konsep mas kawin tue...mas kawin bkn melambangkan harga seorg ppuan tp mungkin nk didik lelaki dlm sikap bertanggung jawab thadap isteri...:)

Zura said...

pinjam mesin masa doraemonlah yan..hehehehe...

Snowwhite Zone said...

yeyeyey bolh la kawin pas ni.. hehhehe

Dak Wan said...

Kalau setakat $300 tu tak berapa byk lg.... Klu $15k tu yg pening. Hehehe

Zura said...

hahaha...calon xde lg lah anis...

Zura said...

uitsss...15k...?mas kawin smpai 15k tue nk kasi ranap pihak lelaki...

chugie said...

aku setuju dan x setuju ra.. aku setuju sbb sebagai pompuan akan dpt duit byk gak, tp x setuju gak sbb akan membebankan pd si suami yang nak kahwin tu. so ini akan mendatangkan jumlah warga2 perempuan yang x berkahwin
sbb mas kahwin dh fixed 300, so hantaran lagi.. ish..beban.. kalu nk naik pun biarlah sekali ganda je dr normal amount..

Zura said...

yg xbestnye tue naik mendadak..tp beban pd lelaki tue aku kureng setuju sikit...sbb skrg nie most of couple akan sama2 kongsi kumpul duit...lg pun buat yg wajib je dh cukup bg aku lah..beban klau dua2 pihak xde sikap toleransi... :)

nn said...

patut buat macam kat kelantan. mas kahwin n hantaran tu sekali. so everything perempuan simpan.

Zura said...

erm...ada baiknye ada buruknye plak...tp ape yg baik ape yg buruk erk...hihihihi...