Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, March 17, 2011

Pangako Sayo

Assalamualaikum.....

Korang ingat lagi tak cite nie....korang tengok tak cite nie...kalau tak salah aku cite nie masa tahun 1999 kot....masa tue aku dah abis sekolah...aku jadi penganggur terhormat...so bolehlah layan cite² drama nie..cite nie start pukul 11.30 a.m...

Cite nie pada aku memang satu cite yang sarat dengan pengajaran...dorang berjaya olah cite nie menjadi satu cite yang susah kita nak agak sapa dalang di sebalik kejadian² yang berlaku....plot² yang menarik buat aku terus melekat untuk tengok sampai abis...

Walaupun cite nie episod dia sampai 100++...tapi cite nie tak meleret...jalan cite dia laju...tak payah nak tunggu lama²...buat jahat kejap je dapat balasan....walaupun ada saje watak baru...watak² tue bagi impak yang kuat pada cite nie....

Pelakon utama cite nie Kristine Hermosa ngan Jericho Rosales...dua² memang sama cantik sama padan...itu yang buat aku terus melekat tue..hehe...sampai sekarang pun aku ngan famili aku masih lagi cakap² pasal cite nie...ada je benda yang nak di kaitkan ngan watak² cite nie...

Cite nie memang sarat ngan anak² luar nikah tapi pengajaran yang aku katakan bukanlah itu tapi pembalasan dari sikap² manusia yang tamak, dendam dan akhirnya satu bende pun tak dapat...aku ada beberapa gambar scene ngan pelakon² cite nie yang aku cari dari google...


Dia punya starting....pelakon utama Ynamorata a.k.a Yna (Kritine Hermosa) & Angelo (Jericho Rosales)...


Pelakon²...lawa² n hensem²...

Permulaan cite...yang sebelah kanan tue Eduardor abang angkat kepada yang sebelah kiri tue Deigo...Deigo tue banyak tertindas...famili Eduardo nie orang berpengaruh dalam bidang politik...

Nie Amor...mak kepada Yna....masa nie berlaku ape ntah bencana alam...so si Amor nie terpisah ngan anak dia Yna...masa nie Amor nie miskin...dia sebenarnya orang gaji kat umah Eduardo dan dia bercinta ngan Eduardo tapi di tentang oleh mak Eduardo...

Ini Mark...kawan kepada Amor masa Amor berhijrah ke US dan jadi orang gaji kat rumah orang negro sana...dia jumpa Mark masa Mark jadi pembantu rumah orang negro tue jugak...masa nie lah dorang begitu rapat...Amor di paksa berkahwin ngan orang negro tue dan bila orang negro tue mati...Amor bolot suma harta² orang tue...dia pun hidup kaya raya ngan Mark nie...Mark nie jadi assistant dia dalam bisnes yang Amor tubuhkan....aku suka watak dia nie...hensem n cool je tapi...

Ini adik beradik yang pada awalnya aku sendiri tak tahu sapa bapak dorang sapa mak dorang...Angelo jadi anak kesayangan mak dia Claudia...Lia pulak di benci oleh mak dia tapi di sayangi oleh bapak dia...Lia nie lemah lembut je wataknya...dia nie pun banyak di tindas oleh mak dia...Lia rapat ngan abang dia Angelo...Lia nie baik...

Ini Claudia...watak antagonis...kalau tengok memang sakit hati dengan kejahatan dia nie...berkesan betul watak yang dia bawak...sebelum dia kawin ngan Eduardo atas pilihan orang tua...dia ade kekasih nama Simon...hubungan dorang di tentang sebab Simon miskin...dorang ada sorang anak (biasalah anak luar nikah)...


Ini masa Yna bekerja jadi orang gaji di rumah Claudia nie...masa nie lah Yna berjumpa Angelo...dan sekali gus Angelo tertarik ngan Yna nie...tapi biasalah hubungan dorang nie di tentang mak Angelo, Claudia sebab Yna orang miskin....macam² seksaan, fitnah yang Yna dapat sepanjang bekerja dengan Claudia...sampai Yna dah di pecat pun sebab tahu Angelo berkawan ngan Yna...Claudia still tak puas hati...

Nie masa Yna bekerja jadi Kerani...masa nie hidup dia dh berubah...lepas Yna terpisah ngan mak dia Amor masa tue umur dia kecik lagi...dia di jumpai oleh keluarga Magaspak dan tinggal ngan keluarga angkat dia yang ada sorang abang tak guna ngan sorang adik ppuan...lepas Yna jadi kerani dia beralih profession kepada model...menjadi model syarikat milik Amor...masa nie hubungan dia rapat sangat ngan Amor...dan dorang dapat rasekan yang dorang adalah anak beranak...

Inilah bapa angkat Yna...masa nie bapak dia sakit...bapak dia nie dah nyanyuk dan perangai dah mcm budak²....masa Angelo nak ngurat Yna...scene yang best sebab dia kena melayan kerenah bapak angkat Yna nie...Angelo baik dan dia sanggup tue hidup susah ngan keluarga Yna...

Nie pulak masa bapak dia mati...bapak dia mati sebab rancangan dari Claudia tapi dek kerana masa nie Amor nak tolong Yna bgth tentang rancangan jahat Claudia...Yna ingatkan Amor yang rancang pembunuhan bapak angkat dia...lepas dari tue Yna begitu bencikan Amor...


Antara plot lain :
  • Angelo adalah anak kepada Deigo ngan p'puan lain...
  • Anak Claudia ngan Simon adalah p'puan bernama Maria Amor yang di bela sekejap oleh Amor dan Amor adalah musuh ketat Claudia...
  • Claudia membesarkan Angelo yang merupakan anak kepada Deigo yang di bencinye...
  • Maria Amor mati di tangan ibunya sendiri Claudia...
  • Maria Amor di jual pada orang lain sebab bapak Claudia mahukan cucu lelaki...dan masa nielah Angelo dijual kepada bapa Claudia....tapi aku tak ingat sapa yang jual...
  • Terdapat plot² yang cuba melaga²kan antara Deigo, Claudia, Eduardo dan Amor...rupa²nya Mark telah pun plan sume tue dari awal sebab dia terlalu sayangankan Amor...dia tak nak tengok Amor terseksa lagi...seingat aku Mark mati kena tembak...
  • Eduardo di lantik jadi gabenor kawasan dia...Claudia lebih berkuasa ari Eduardo...sapa bantah dia bunuh je...masa nie lah dia berbaik ngan Tony Bank dan mahu kawinkan Angelo ngan anak Tony Bank, Felicity...
  • Heli yang di naiki Tony Bank, Felicity meletup bila orang Claudia dapat tahu dorang nak melarikan diri sebab Tony Bank dapat tahu rancangan jahat Claudia...masa nie Felicity mengandungkan anak Angelo...dorang kenal masa Angelo bawak diri ke pulau sebab kecewa ngan Yna...
  • Yna anak kepada Amor ngan Eduardo...dan Yna ngan Lia adalah adik beradik...Angelo tiada kena mengena dengan Eduardo mahupun Claudia...
  • Lia mati sebab satu penyakit...dia dah kawin ngan sapa ntah nama budak tue ntah...ade sorang anak...last cite husband dia bawak anak dia berjumpa ngan Claudia kat penjara...anak tue diletakakn nama Lia juga...

Pengajarannye dalam cite nie...kita benci sesangat seseorang tue tapi dalam tak sedar kite telah mencurahkan sepenuh kasih sayang kite kat anak orang yang kita benci tue...malah anak kita sendiri kita TERbunuh...

>>>Harta, kuasa tak membawa kite kemana²...hanya kasih sayang dari orang yang ikhlas menyanyangi kite akan tersemat dalam hati...
Blogger Templates

9 comments:

ymn said...

masa citer ni kuar aku masih jd budak u - so x brp alert sgt dgn Tv - masa tu (time aku study) youtube tak der - VCD tgk naik - tp x der cite nie - byk citer Hindustan jer .

NahDaTuLIzaH said...

cite feveret aku gek dulu ni...tgh carik source nak download cite ni sbb nak tengok balik..hehehe

AngahSayang2314 said...

dulu ramai org giler cerita nie tapi angah tak minat punnn

Amni said...

serius dulu saya pon tak missed tengok cite ni sebab masa tu zamn sekolah lagi.. hehe.. suka sangat angelo.. haha

Zura said...

skrg nie xyah beli cd...dload je kan ymn

Zura said...

uits...dh siap load pas kat aku tau...hehehe

Zura said...

angah xminat...selera memasing kan..

Zura said...

a'ah xpnah missed sbb dulu mana nk tgk kalau terlepas kan...suke Mark lagi..

Anonymous said...

sy laq tngk ms bdk bdk lg sy/aq sgt ska tengok yna nyanyi lagu yang 'tidur lah ,ayah '