Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Monday, April 11, 2011

Hargai Erti Persahabatan Sebenar

Assalamualaikum.....


Pagi tadi aku dengar Merisik Khabar kat radio era.....kali nie dorang ulang siarkan pasal seoang p'puan yang di kejar AH-LONG akibat tak bayar hutang...ape lagi kalau AH-LONG nie....sure ganas tindakan dorang kan....

Tak tahulah nak cakap macam mana...mungkin perempuan nie rase ehsan pada kawan dia kot sehinggakan dia sanggup menggadai nyawa untuk meminjam...sedangkan aku rasa dia mesti tahu bahayanya meminjam dari AH-LONG nie...

Cite nya cam nie....member p'puan nie ada masalah nak guna duit...so dia pun mintaklah tolong kawan dia...mungkin ppuan nie tak de duit then tanpa pk panjang dan tanpa persetujuan dari suami...p'puan nie pun pinjamlah dari AH-LONG....

Sebagai manusia yang tak sampai hati tengok kawan susah....atau mungkin ayat² manis dari kawan sendiri buat p'puan tue sanggup gadaikan nyawa....TAPI mana rasa belas kawan tersebut terhadap p'puan yang berkorban untuk dia...

Bila jadi cam nie kesian plak pada p'puan tue....sehinggakan dia penah rasa nak bunuh diri akibat tertekan dari ugutan Ah-LONG...macam manalah rasanye kan...dari suara p'puan tue aku dapat rasakan yang dia dah menangis bengkak² mata dah....

Kawan dia boleh blah bodo je tinggalkan p'puan nie mengadap ugutan AH-LONG...ape jenis manusialah...menganiaya orang lain dan orang itu adalah kawan baik sendiri...dia tak pikir ke kalau dia di tempat p'puan tue...

Silap p'puan nie bila dia tak bagitahu suami dia tentang pinjaman tue sebab suami dia jenis panas baran....even famili dia sendiri tak tahu mengenai perkara nie....dia dah tak de tempat untuk mengadu....terkontang kanting seorang diri....

>>>Bila kita setia dalam perhubungan...orang lain plak yang musnahkan...orang yang paling bahaya adalah orang yang hampir dengan kita...jaga erti persahabatan....
Blogger Templates

8 comments:

.: iEyLa :. said...

isyy...sampai ati tul diorg ni kan...
senang tapi aniaya org..ade kwn cmtu da lame tnggal je..huhu

ardinihumaira said...

betul juga tu kak..

~aSHa~ said...

kadang2 sahabat baik ni la tikam belakang...

amal said...

Ishh... sampai macam tu sekali perempuan ni sanggup berkorban demi kawan.. hmmmmm..

Zura said...

xde hati perut langsung kan ieyla kawan cm tue...

Zura said...

setuju ngan dini...hehe

Zura said...

itu lg bahaya asha...sahabat jd musuh..

Zura said...

tuelah wani..xsangguplah nk berkorban smpai cm tue sekali...kalau adik beradik mungkinlah...